Stökiga grannar och andra trivselstörningar
I en bostadsrättsförening bor människor med många olikheter sinsemellan. Därför är det viktigt att både vara tillåtande och hänsynstagande som boende. Men vid störningar i juridisk mening måste styrelsen ta tag i problemet.
Styrelsen är skyldig att utreda
När en medlem klagar över något som stör har styrelsen som regel en skyldighet att utreda saken. Ibland kommer styrelsen fram till att vissa störningar förekommer men att det är fråga om sådant som de boende i ett flerfamiljshus eller i en förening får acceptera. Då är det viktigt att förklara för den person som framfört klagomålen att störningarna är sådana som alla boende faktiskt får tåla.
Om oacceptabla störningar konstateras måste styrelsen utreda om störningarna orsakas av en annan bostadsrättshavare eller hyresgäst, eller om de beror på något annat. Därefter bör styrelsen agera för att få störningarna att upphöra.
Oavsett typ av störning är det viktigt att återkoppla till den som klagat över störningarna så att medlemmen vet att styrelsen agerar.
Störningar orsakade av bostadsrättshavare eller hyresgäster
En bostadsrättshavare ska vid användning av sin lägenhet se till att grannarna inte utsätts för störningar som kan vara skadliga för hälsan. Det gäller även ifall störningarna försämrar grannarnas bostadsmiljö i en sådan grad att de inte skäligen bör tålas som det står i lagen. Medlemmarna ska även i övrigt vid sin användning av sina bostäder göra det som behövs för att ”bevara sundhet, ordning och gott skick” både i och utanför huset.
Bostadsrättshavaren ska rätta sig efter föreningens ordnings- eller trivselregler vilket också gäller andra personer som denne har ansvar för enligt bostadsrättslagen, till exempel andra familjemedlemmar, gäster, inneboende eller andrahandshyresgäster.
Om en medlem inte rättar sig efter ordnings- eller trivselreglerna kan det innebära att medlemmen inte anses ”iaktta sundhet, ordning och gott skick”. Det kan till exempel handla om renovering sena kvällar och nätter, grillning på balkongen, busringning på dörrarna eller husdjur som förorenar på en gemensam gård. Trots att sådana störningar inte anses vara störningar i boendet i lagens mening, se nedan, kan dessa ändå i slutänden leda till att medlemmen sägs upp och tvingas flytta. Detta kan ske om störningarna är upprepade och i en sådan omfattning att de inte kan accepteras och medlemmen inte rättat sig trots tillsägelse.
Störningar i juridisk mening
Lagen skiljer på ”störningar i boendet” och ”särskilt allvarliga störningar i boendet”.
Störningar i boendet kan bestå av allt från hög musik och stökiga fester till olämpligt uppträdande. Att ha fest någon gång ibland i ett flerfamiljshus måste vara tillåtet men blir ett problem om de förekommer ofta eller om ljudnivån är orimligt hög.
Särskilt allvarliga störningar i boendet har enligt praxis ansetts vara bland annat dödshot eller misshandel av andra medlemmar i föreningen eller styrelseledamöter.
Hur styrelsen agerar
Oacceptabla störningar orsakade av en bostadsrättshavare eller hyresgäst kan styrelsen i vissa fall komma till rätta med genom enskilda eller gemensamma samtal med den störande medlemmen. Men om det inte hjälper krävs vid störningar i boendet en formell rättelseanmaning som, om medlemmen inte rättar sig, kan leda till en uppsägning.
Vid särskilt allvarliga störningar i boendet kan styrelsen säga upp medlemmen så att denne måste flytta utan en föregående rättelseanmaning men det bör ske i samråd med jurist.
Läs mer under ämnet Störningshantering och uppsägning hantering av störningar.
Trivselstörningar som inte är orsakade av medlemmar eller hyresgäster
Om styrelsen kan konstatera oacceptabla störningar som inte är orsakade av någon annan bostadsrättshavare eller hyresgäst kan styrelsen behöva utreda frågan vidare. Det kan handla om exempelvis för höga eller låga inomhustemperaturer, fukt, mögel, ventilationsproblem eller buller. Dessa kan kräva fuktutredningar, ljud- eller temperaturmätningar och efterföljande åtgärder för att komma till rätta med problemen.
Enligt miljöbalken har fastighetsägaren, i det här fallet föreningen, ett övergripande ansvar för en mängd saker som kan påverka boendemiljön negativt och medföra hälsobesvär. I föreningens ansvar ingår att känna till detta och ha förebyggande rutiner för att minimera riskerna för att hälsoproblem uppstår. Detta ligger inom fastighetsägarens ansvar för den så kallade egenkontrollen. Läs mer om egenkontroll under ämnet Säkerhet och trygghet i föreningen.