Experten:

Viktigt att kunna bevisa en särskilt allvarlig störning

Vid särskilt allvarliga störningar kan en medlem sägas upp från sin bostadsrätt och tvingas flytta utan förvarning. Då handlar det till exempel om hot, våld eller annan brottslig verksamhet. Det visar en färsk hovrättsdom i ett mål där en ordförande blivit attackerad med en planka.

I en källare i en bostadsrättsförening i västra Sverige uppstod en dispyt mellan en medlem och föreningens dåvarande ordförande, och de polisanmälde därefter varandra för misshandel. I bråket ska en planka ha använts som tillhygge och ordföranden påstod sig ha attackerats med denna med cirka 25 slag. Medlemmen menade att det i stället var ordföranden som hade börjat bråket och angripit denne med brädan. Ord stod mot ord, men det var föreningen som måste bevisa sitt påstående. Både bildbevis och vittnen styrkte ordförandens berättelse.

Tingsrätten konstaterade därför att medlemmen misshandlat ordföranden och att skadorna var så pass allvarliga att medlemmen måste flytta, det vill säga att nyttjanderätten till bostadsrätten enligt bostadsrättslagen ansågs förverkad. Medlemmen överklagade tingsrättsdomen till hovrätten som fastslog den, varefter medlemmen omedelbart behövde flytta.

– Domen ger oss ett exempel på vad som krävs för att föreningen ska kunna säga upp en bostadsrättshavares nyttjanderätt utan föregående varning. Möjligheten finns i extrema fall som det här, kommenterar Karin Lidekrans, jurist och styrelserådgivare på Bostadsrätterna.

Risken är stor att föreningen förlorar ett sådant här mål, eftersom rätten kan bedöma medlemmens agerande som en störning, men inte en särskilt allvarlig störning, vilket är det som krävs för att en varning inte ska behövas före uppsägning.

– I de allra flesta fall måste en varning, alltså en rättelseanmaning, skickas till en medlem som inte fullgör sina förpliktelser gentemot föreningen. Det är viktigt för styrelsen att komma ihåg. Undantagen är bland annat särskilt allvarliga störningar och när medlemmen inte betalar sin månadsavgift i tid, tillägger Karin Lidekrans.

I hovrätten ville medlemmen, om denne förlorade målet, beviljas uppskov med att flytta i sex månader, men rätten menade att det saknas stöd i lagen att bevilja ett sådant uppskov vad gäller bostadsrätt. Bostadsrättshavaren fick alltså flytta så snart domen vunnit laga kraft.

Karin Lidekrans
Styrelserådgivare och jurist

Relaterade artiklar

Se fler artiklar

Relaterade ämnen

  • I en bostadsrättsförening bor människor med många olikheter sinsemellan. Därför är det viktigt att både vara tillåtande och hänsynstagande som boende. Men vid störningar i juridisk mening måste styrelsen ta tag i problemet.

Se alla ämnen

Relaterade kurser

  • Kurs

    Störningar och sena betalare

    Efter kursen ska du kunna klargöra för medlemmarna vad som gäller vid sena betalningar och vid störningar. Här ges också verktyg för hur styrelse ska agera för att kunna driva ett ärende till uppsägning.

Se fler kurser