Momsdeklarationer på papper upphör

Skatteverket kommer inte längre att skicka ut momsdeklarationer på papper automatiskt. Den som ska lämna momsdeklarationen efter den 26 april och senast den 13 maj 2024 kommer alltså inte att få några blanketter i brevlådan. Men möjligheten att momsdeklarera på papper finns kvar.

Förändringen görs för att de flesta företag, föreningar och organisationer redan i dag redovisar momsen i e-tjänsten ”Lämna momsdeklaration”. Det gör att merparten av de utskickade pappersdeklarationerna aldrig används.

Deklarera i e-tjänsten

Det enklaste, säkraste och snabbaste sättet att redovisa momsen på är i e-tjänsten ”Lämna momsdeklaration”. Tjänsten hittar ni på Mina sidor på www.skatteverket.se/minasidor. Där finns också e-tjänsten ”Ombud och behörigheter” där det går att anmäla ett ombud som ska kunna lämna föreningens momsdeklarationer.

Fördelar med att deklarera digitalt

Det finns en hel del fördelar med att använda e-tjänsten. Dessa är bland annat:

  • Hjälpfunktioner. E-tjänsten innehåller flera hjälpfunktioner för att det ska vara så lätt som möjligt att fylla i momsdeklarationen.
  • Kvittens. Så fort momsdeklarationen har lämnats visas en kvittens på skärmen. Den bekräftar att Skatteverket har tagit emot uppgifterna.
  • Beloppet syns på skattekontot snabbare. Föreningar som lämnar en momsdeklaration, med moms att få tillbaka för redovisningsperioden, får beloppet tillgodoräknat snabbare på skattekontot.

Möjlighet finns att momsdeklarera på papper

Även om Skatteverket slutar med de automatiska utskicken av pappersdeklarationerna finns möjligheten att deklarera momsen på papper kvar. Den som vill göra det kan beställa en pappersdeklaration inför varje redovisningsperiod i beställningstjänsten ”Beställ blanketter” på www.skatteverket.se.

 

Relaterade ämnen

  • Moms

    En bostadsrättsförening är som regel inte momsregistrerad. Men det finns situationer då föreningen behöver momsregistrera sig, exempelvis om det finns lokaler eller p-platser som hyrs ut till andra än medlemmar.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet