Alla våra artiklar

 • Micael Dahlen fyller 50 i år och är professor vid Handelshögskolan i Stockholm. Han är specialist inom konsumentbeteende, mänsklig lycka, välfärd, marknadsföring och kreativitet. Foto: Studio Emma Svensson

  Så tacklar vi lågkonjunkturen

  Försämrad levnadsstandard gör väl ingen glad? Eller? Din bostadsrätt frågade Micael Dahlen, professor vid Handelshögskolan, om hur vi reagerar och agerar i en lågkonjuktur – och det finns ett par grupper som mår bättre än på länge just nu.

 • Nya regler för matavfallskvarnar från den 1 januari 2024

  Den 1 januari i år kom nya direktiv från Naturvårdsverket som innebär att matavfall ska sorteras och hållas separat från övrigt avfall från årsskiftet 2023/2024. Det betyder att avfallskvarnar som är kopplade direkt till avloppet inte får installeras.

 • Högsta höjningen av fjärrvärmepriset sedan 1996

  Fjärrvärmepriserna når nya rekordnivåer. Under 2023 har fjärrvärmebolagen höjt priserna med i genomsnitt 8 procent. Den högsta höjningen sedan 1996. Det visar en undersökning från Nils Holgerssongruppen, där Bostadsrätterna ingår.

 • Smartare boaffär vid ekonomisk oro

  Hur ska din förening tänka för att bibehålla värdet på bostäderna när ekonomin skakar? Och vad ska du själv tänka på gällande stigande räntor och inflation? Din Bostadsrätt besvarar frågor om dina affärer som bostadsrättshavare.

 • Shoka Åhrman är sparekonom på SPP Pension & försäkring och har arbetat som privatekonom i över 15 år. Hon har skrivit flera böcker i ämnet och syns även flitigt som sparinspiratör i media. Foto: Magnus Glans

  Smarta spartips för svångremstider

  Lågkonjunktur, inflation, stigande räntor och höga mat- och energipriser. En lite ovan situation för många bostadsrättshavare, och den kan bli långvarig. Här ger SPP:s sparekonom Shoka Åhrman sin syn på läget och tipsar om vad du kan göra för att förbättra din privatekonomi.

 • Ansök om elprisstöd innan den 25 september

  Företag, dit bostadsrättsföreningar räknas, kan sedan den 30 maj i år söka elstöd i Skatteverkets e-tjänst. Är din förening berättigad till stödet? Missa inte att ansöka! Sista dag är den 25 september 2023.

 • Så höjer ni hyran för bostadshyresgäster

  Ökade kostnader i föreningen till följd av höjda räntor och elpriser gör att föreningar med hyresgäster säkert vill höja hyrorna. Då är det viktigt att föreningen gör allt i rätt ordning. Vad som gäller beror på antalet hyresgäster och om det finns en så kallad förhandlingsordning.

 • Små bostadsrättsföreningar nekas lån

  En förening med få lägenheter kan precis som andra behöva renovera tak och fasader på sitt hus. Men att få lån i banken kan vara stört omöjligt – även om föreningens ekonomi är god. Det ringa antalet lägenheter i föreningen kan då stjälpa projektet.

 • Syskonen Izzie och Luka Thepper bodde tidigare i ett radhus tillsammans med sina föräldrar Klara och Marcus. Nu bor de högst upp i ett av Brf Notuddsparkens hus och föräldrarna hoppas att hållbarhetsaspekten ska fungera som ett föredöme för barnen när de blir äldre. Foto: Jonas Bilberg

  Ny modell för hållbart boende

  I nybyggda Brf Notuddsparkens miljöcertifierade passivhus står hållbarhet i centrum. Men det handlar inte bara om att minska klimatavtrycket utan också om de sociala aspekterna. Därför har en modell avsedd att hjälpa hemlösa med boende arbetats fram.

 • Markhyra en fälla för många föreningar

  Trots att många bostadsrättsföreningar redan betalar stora belopp för tomträtterna väntas avgifterna öka ytterligare under de kommande åren. För vissa mycket kraftigt. – Systemet måste ändras, säger Erik Fahlén som är ordförande i en bostadsrättsförening i Stockholm.

 • Olovliga ändringar utanför lägenheten kan stå medlemmen dyrt

  En medlem har ganska stor frihet att göra ändringar i sin lägenhet. Men utanför den är det inte tillåtet alls på eget bevåg. Vad som är en del av bostadsrätten, exempelvis mark och förråd, är därför viktigt att ha koll på. Att inte ha det kan bli en dyr historia, visar en färsk hovrättsdom.

 • När energibolaget gick över till effekttariff ökade laddkostnaderna markant för Brf Mjödners höjd, berättar föreningens ordförande Tonie Lehtonen. Foto: privat

  Ny effektavgift blev dyr överraskning

  Flera nätbolag har börjat införa den effekttariff som blir tvingande i Sverige 2027. Men hur den tillämpas varierar stort och därefter även priset. För bostadsrättsföreningar med flera laddboxar riskerar medlemmar med elbil nu drabbas av kraftigt höjda månadskostnader, en sådan förening är Brf Mjödners höjd.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet