Alla våra artiklar

  • Klimatstegen – nytt verktyg ska minska klimatpåverkan

    En nyligen lanserad metod ska stegvis minska klimatpåverkan från drift och förvaltning av fastigheter. Klimatstegen baseras på ett antal klimatnyckeltal och en vägledning och är unik, eftersom den utgår från fastighetsägares, däribland bostadsrättsföreningars, förutsättningar. Verktyget är kostnadsfritt att använda.

  • Ansök om elprisstöd nu

    Bostadsrättsföreningar, likt företag, kan sedan i tisdags, den 30 maj, ansöka om elstöd. Efter godkännande betalas pengarna ut till föreningens skattekonto.

  • Amalia Årfelt, ”Gårdshund och grisfamilj”, 2003, Hammarby Sjöstad i Stockholm. Foto: Statens konstråd

    Konstverk i olika bostadsområden

    1961 beslutade riksdagen att finansiera offentlig konst i boendemiljöer genom statliga lån. Här är fem fina exempel på offentlig konst från olika boendemiljöer i Sverige.

  • Viera Larsson tittar till arbetet halvvägs in i processen. Foto: privata projektfoton

    Föreningen fick betongen att åter blomstra

    Under många år förde väggreliefen ”Evolution” en tynande tillvaro. Nu har Eric Elfwéns konstverk från 1968 återfått sin forna glans tack vare ett initiativ av Brf Åkeslund 1. – Sveriges kulturarv har fått tillbaka ett uppskattat konstverk, säger föreningens projektledare Viera Larsson.

  • Webbinarium med Avfall Sverige om förpackningsinsamling

    Framöver ska det bli lättare att sortera och samla in förpackningsavfall. Det nya systemet kommer att införas successivt i Sveriges kommuner men senast 2027. Men vilka krav kommer att ställas på bostadsrättsföreningar?

  • Kraftigt stigande elnätspriser inför kommande elnätsreglering

    Efter en period med relativt stabila elnätspriser stiger priserna igen, med nästan 10 procent över hela Sverige, där det finns fall med prisökningar över 30 procent. Det visar en undersökning av Nils Holgerssongruppen, där Bostadsrätterna ingår.

  • Energirenovering – det här är värt att tänka på

    Energieffektiviserande åtgärder kan vara dyra investeringar men kan sänka kostnaderna och ge minskad miljöpåverkan. På köpet blir inomhusklimatet ofta bättre. Här är åtta punkter som kan förbättra er förening.

  • Misstanke om vanvård – hur bör styrelsen agera?

    Medlemmarna ska hålla sina lägenheter i gott skick, som det heter i bostadsrättslagen, vilket även gäller mark om den ingår i bostadsrätten. Om styrelsen misstänker att en lägenhet vanvårdas måste styrelsen agera.

  • Rätt renoverat hälften vunnet

    I spåren av de höga elpriserna är energirenoveringar av flerfamiljshus stort runt om i Europa. I Sverige är aktiviteten inte lika intensiv. Dels för att våra hus är relativt välisolerade. Dels för att Sverige tackade nej till ett renoveringsstöd från EU på fyra miljarder. Ändå kan det enligt experterna löna sig att se över sitt hus – särskilt om det görs vid rätt tillfälle.

  • Elin Granat bor i föreningen och är mycket nöjd med renoveringens resultat. Foto: David Einar

    Framgångsrikt krafttag mot energitjuvarna

    Påtagligt minskad energiförbrukning, ett jämnare och mer behagligt inomhusklimat, lägre bullernivåer och en tryggare utemiljö. Bostadsrättsföreningen Kungsberget i Linköping har genomfört en energirenovering som enbart verkar ha positiva effekter.

  • Hjälp! Ingen vill leda föreningen

    I en del, särskilt små, bostadsrättsföreningar är det ibland svårt att få ihop en styrelse. Ännu svårare kan det vara att få någon att ta på sig rollen som ordförande. Men en ledning måste föreningen ha enligt lag. Så utan ordförande eller tillräckligt antal ledamöter kan inte föreningen existera.

  • Knepen som ger dig koll på föreningens finanser

    Många tycker att det är knepigt att läsa och förstå en bostadsrättsförenings årsredovisning. Genom att titta på vissa nyckeltal och läsa förvaltningsberättelsen går det dock att få en bra bild av föreningens ekonomi.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet