Fixa balkonggolvet – på rätt sätt

Har balkonggolvet blivit trist och börjat flagna? Då är det kanske dags att piffa till det. Här är några tips på vad du kan göra – och vad du får göra.

Måla, lacka, lägga klinker och trall – på nätet finns många förslag för att fixa till ett trist balkonggolv. Men Lars-Gunnar Olsson, murare på Veteranpoolen i Luleå, varnar för att det är lätt att begå misstag som kan få tråkiga konsekvenser i längden.

– Lägg aldrig en tät färg på en betongyta, det är rena döden för materialet. I betong finns alltid vatten och om du lägger på någonting som är tätt, kan betongen inte andas. Då börjar färgen flagna och armeringsjärnen i golvet kommer att rosta. När järnet rostar, spränger det bort betongskiktet runt järnet, säger han.

För den som ändå vill måla sitt balkonggolv är det viktigt att köpa en färg som är anpassad till just betong.

– Men som innehavare till en bostadsrätt rekommenderar jag att du inte gör några förändringar som är permanenta. Köp i stället en fin trätrall på ett byggvaruhus som du lägger löst ovanpå. Du får inte spika i betongen, då kan det komma in vatten som förstör materialet, säger han.

Det finns också föreningsjuridiska aspekter att ta hänsyn till. Balkongen är nämligen en del av husets yttre och vanligtvis står föreningen för underhållet av den. Karin Lidekrans är styrelserådgivare på Bostadsrätterna:

– Innan du gör något på balkongen måste du kolla i föreningens stadgar. Det kan nämligen vara lite olika hur underhållsansvaret fördelas mellan medlemmarna och föreningen.

Den vanligaste lösningen är att medlemmen har ansvar att hålla rent och skotta på balkongen. Det innebär att allt annat underhåll ligger på föreningen. 

– Så ska det målas om eller balkongplattan bytas ut, är det föreningen som gör det. Vill du själv göra förändringar i betongplattan måste du få styrelsens tillstånd, annars kan det anses vara åverkan. Det gäller även ett snyggt klinkergolv, eftersom det inte lätt kan tas bort.

Tänk på att

  • Föreningens stadgar anger vad du får göra med ditt balkonggolv.
  • Är du osäker – fråga styrelsen, du kan behöva styrelsens tillstånd.
  • Borra eller spika inte i betongen, då kan det komma in fukt.
  • Undvik permanenta lösningar. Du kan skada balkongen och då kan föreningen tvinga dig att återställa  golvet till ursprungligt skick.

Av: Petra Olander

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Stadgar

    Föreningens stadgar är både ett internt regelverk och en sammanfattning av vad medlemmarna måste rätta sig efter enligt lag. Tydliga stadgar är en bra grund för en väl fungerande bostadsrättsförening.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet