Enklare uthyrning riskerar urholka föreningars demokrati

Lättnader i regelverket kring andrahandsuthyrning ska öka rörligheten på bostadsmarknaden. Det hoppas regeringen som nu tillsatt en utredning. Men Bostadsrätterna ställer sig kritisk. – Ytterligare lättnader skulle rubba balansen mellan bostadsrättshavare och förening, säger vd Ulrika Blomqvist.

Regeringen vill ge rörligheten på bostadsmarknaden en knuff genom att underlätta andrahandsuthyrning för privatpersoner. En ny utredning som syftar till att förenkla regelverket och att göra det mer förmånligt att hyra ut har därför tillsatts.

– På så sätt kan de bostäder som faktiskt finns användas på ett mer effektivt sätt, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett pressmeddelande.

Regeringen ser åtgärden som ett viktigt komplement, eftersom den anser att dagens regelverk är otydligt och att det drabbar både de som vill hyra ut och de som önskar hyra. Men Bostadsrätterna är kritiska och menar att en förändring kommer att rubba balansen mellan bostadsrättshavare och förening.

– Boendeformen bostadsrätt bygger på att människor äger, bestämmer och engagerar sig i  föreningen tillsammans vilket redan är svårt att få till i dag. Med fler andrahandshyresgäster i föreningen blir det ännu färre som kan och vill sitta i styrelsen, säger Ulrika Blomqvist, vd på Bostadsrätterna.

Lagen ändrades senast 2014 och några ytterligare lättnader tycker inte Bostadsrätterna behövs.

– Det är inte särskilt otydligt vad som gäller. Får den som ansöker inte tillstånd från föreningen finns möjlighet att få ärendet prövat av hyresnämnden där det händer att beslutet ibland ändras, säger hon.

Dessutom tror inte Ulrika Blomqvist att ökade möjligheter till andrahandsuthyrning skulle öka rörligheten på bostadsmarknaden nämnvärt.

– Den förhoppningen bygger på idén om att det står en massa bostäder tomma, men någon sådan statistik finns inte och jag är tveksam till att det finns så många som det påstås. I Sverige köper vi främst bostäder för att bo i, inte för att hyra ut dem, säger Ulrika Blomqvist.

Utredningens förslag presenteras i september 2024.

Av: Frida Henke

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet