Frågor & svar

Våra jurister, ekonomer och tekniker besvarar dagligen en mängd frågor från medlemsföreningarnas styrelseledamöter. Här finner du svar på många av de vanligaste frågorna vi får i vår styrelserådgivning.

Sök bland vanliga frågor

Filtrera på ämne
Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor

Visas: 284 frågor
 • Ska föreningen bekosta renovering av skorstenar?

  I våra stadgar under ”bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter” står att medlemmen ansvarar för eldstäder, dock inte tillhörande rökgångar. En del av våra lägenheter har eldstäder men skorstenarna blev utdömda för tio år sedan, då det läckte in rök i andra lägenheter. Efter det har medlemmarna i hälften av dessa lägenheter bekostat renovering av skorstenarna, så att de kan använda sina eldstäder. Min fråga är, ska föreningen bekosta renoveringen av återstående skorstenar om någon boende önskar det?

  Eldstäder 2024-04-01
 • Dödsboet har inte betalat – vad gör vi?

  Vi har konstaterat att vi har en kundförlust – ett dödsbo som inte har betalat månadsavgifterna på totalt cirka 25 000 kronor. Är det en kostnad som vi bara får acceptera eller kan vi på något sätt kräva att dödsboet ska betala denna skuld? I så fall, hur går vi till väga?

  Dödsbo 2024-04-01
 • Hur länge ska vi spara gamla handlingar?

  Vi är en helt ny styrelse som vid en inventering ser att det finns mycket gamla handlingar sparade på vårt kontor, bland annat årsredovisningar. Hur länge måste vi spara sådant material?

  Protokoll 2024-04-01
 • Kapitaltillskott – vad ska vi tänka på?

  Medlemmarna har vid en extra föreningsstämma i vår förening enhälligt beslutat om kapitaltillskott. Summan ska i sin helhet användas till att amortera av våra lån. Finns det några särskilda formalia kring dessa inbetalningar? Ska särskilt konto upprättas, eller går det bra att skicka fakturor för inbetalning till något av föreningens befintliga konton?

  Insatshöjning 2024-03-01
 • Kan vi be medlemmarna betala hängrännor?

  I vår förening har vi en skrivning i stadgarna om att medlemmar med balkong ansvarar för renhållning, snöskottning och ska se till att avledning för dagvatten inte hindras på balkongerna. En del bostadsrättshavare har glasat in och då satt en hängränna för avrinning så att inte vatten hamnar på grannens altan, andra inte. Kan föreningen bekosta hängrännor och sedan lägga kostnaden på månadsavgifterna eller förmå medlemmarna att betala fakturan?

  Inglasning 2024-03-01
Föregående sida 1 2 3 4 5 Nästa sida

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet