Frågor & svar

Våra jurister, ekonomer och tekniker besvarar dagligen en mängd frågor från medlemsföreningarnas styrelseledamöter. Här finner du svar på många av de vanligaste frågorna vi får i vår styrelserådgivning.

Sök bland vanliga frågor

Filtrera på ämne
Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor

Visas: 345 frågor
  • Får vi lämna ut uppgifter om medlemmarna?

    Vi får allt oftare frågor från andra bostadsrättsföreningar eller deras förvaltare som gäller att de vill veta om en av våra medlemmar, köpare till en av deras bostadsrätter, är skötsam. Till exempel om medlemmen har skött sina avgiftsbetalningar. Får vi lämna ut sådan information eller bryter vi mot GDPR då?

  • Får jag som ordförande ändra i protokollet?

    Som ordförande i min förening har jag vid något tillfälle haft en annan uppfattning om anteckningarna i protokollet. Jag har då velat lägga till saker i protokollet. Men protokollföraren menar att jag inte får göra så. Vad är det som gäller egentligen?

    Protokoll 2025-08-01
  • Krävs stämmobeslut för extra amortering?

    Vi vill besluta om en extra amortering på våra stora lån för att få ner räntekostnaden. Krävs ett stämmobeslut om detta eller kan styrelsen besluta om det som en del av vårt ansvar för föreningens ekonomi?

    Styrelsebeslut 2025-08-01
  • Ska föreningen bekosta fuktutredningen?

    En lägenhet i vår förening fick en vattenskada i köket för några år sedan. Det är utrett och klart. Nu har medlemmen uppmärksammat dålig lukt i sitt kök den senaste tiden och har kontaktat en konsult för en fuktutredning. Fakturan har skickats till föreningen. Men är det föreningen som ska stå för kostnaden eller är det medlemmen?

  • Hur godkänner vi delat ägande?

    Vi vill ändra i våra stadgar så att vi kan godkänna delat ägande mellan exempelvis föräldrar och barn. Vi har följande lydelse i stadgarna i dag: ”Den som har förvärvat en andel i bostadsrätt får vägras medlemskap i föreningen om inte bostadsrätten efter förvärvet innehas av makar eller sådana sambor på vilka sambolagen ska tillämpas.” Hur ska vi skriva?

  • När ska vi göra om brandskyddsbesiktningen?

    Vår bostadsrättsförening lät utföra en brandskyddsbesiktning 2021. Brister som betecknades ”krav” åtgärdades därefter. Företaget som utförde besiktningen har nu återkommit och säger att det finns en rekommendation att göra om besiktningen efter 3-4 år. Stämmer det?

    Brandskydd 2025-06-01
  • Är negativt kassaflöde i föreningen ett problem?

    Hur viktigt är det att kassaflödet är positivt? Resultatmässigt ser vår ekonomi ganska god ut och vår skuldsättning är låg. Men under de senaste åren har vi haft ett negativt kassaflöde. Dock har vi pengar i kassan trots att vi amorterade på lånen förra året. Är vårt negativa kassaflöde ett problem?

    Budget 2025-06-01
Föregående sida 12345 Nästa sida

Bli medlem

Gör din roll i styrelsen smidigare och tryggare. Bli medlem i Bostadsrätterna nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025.

Det här kostar medlemskapet efter gratisperioden

Du måste ange antal bostäder och lokaler

Ingår i medlemskapet

  • Fastighetsförsäkring till förmånligt pris En medelstor förening kan i snitt spara mellan 10–15 procent
  • Fri rådgivning Spara upp till 2 000 kr/timme
  • Gratis webbplats till föreningen Spara upp till 4 000 kr/år
  • Fria utbildningar för styrelse och boende Spara upp till 3 500 kr per deltagare och tillfälle
Se alla förmåner