Varifrån kommer höghusflugorna?

Sensommar och luften är behagligt varm. Då kan du drabbas av en liten fluga som svärmar i miljontals – framför allt om du bor högt upp i ett höghus. Fritflugan invaderar gärna lägenheten via springor i fönster och balkongdörren.

Hemmets mysterier | Höghusflugan

För några år sedan fick miljöförvaltningen i Katrineholm klagomål på de miljontals små kryp som täckte höghusens ytterväggar som mattor och tog sig in i bostäderna, förmörkade lamporna och färgade taken svarta. Det var fritflugan Thaumatomyia notata, ibland kallad höghusfluga, som slagit till.

– De vill övervintra på något varmt ställe och kryper in genom små springor. Men sedan hittar de inte ut igen. Lägenheterna är dödsfällor för fritflugorna, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog och insektsexpert på Anticimex, som har ett 50-tal fall per år i landet.

Fritflugan eller höghusflugan söker sig årligen till högt belägna platser som höghus.

– Uppskattningsvis kan det säkert komma en miljon om dagen. Det innebär att under ett par månader kan man inte använda balkongen eller öppna fönster.

De är inte farliga alls – men mängden är besvärande för de som bor där.

Men varifrån kommer då flugorna?

– Flugan lever som larv i jorden, kläcks på sensommaren i gräsmattor och lever där på rotbladlöss. Sedan ger flugorna sig av i stora svärmar för att övervintra. Och det tycks som att de lägger ut doftspår, därför hittar de tillbaka varje år.

För den som har ett stort problem i sitt hus kan det därför vara idé att undersöka vilken gräsmatta flugorna kommer ifrån.

– Då kan man markbereda den så att bladlössen inte trivs, för då trivs inte heller flugorna.

Så fort det börjar bli kallt försvinner flugorna. Det märkliga är att de är så platsspecifika. I ett stort höghus kan det vara en till tre lägenheter de invaderar, resten av de boende märker inte av dem.

Faktaruta

Det här är fritte

Fritflugan Thaumatomyia notata blir ca 1–5 mm. Deras kropp är vackert zebrarandig i gult och brunt.

Höghusflugan "fritte" på besök? gör så här:

  • Bli inte orolig. De attackerar inte och skadar inte inredningen. Fram med dammsugaren.
  • Stäng fönster och balkongdörrar.
  • Täta springor runt fönster och balkongdörr. Effektivast är att tejpa, flugorna behöver bara bråkdelen av en millimeter för att pressa sig in.
  • Häng upp fällor så det blir färre flugor, till exempel klister- eller ljusfällor.
  • Försvåra för bladlössen. Försök ta reda på vilken gräsmatta de kommer svärmande ifrån och bearbeta den så att du får bort bladlössen.

Källor: Thomas Persson Vinnersten, Ingemar Struwe.

Av: Petra Olander

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Ohyra och skadedjur

    Enligt lagen är det fastighetsägarens ansvar att vidta åtgärder för sanering av ohyra i bostadslägenhet i sin fastighet. Men vilka djur räknas som ohyra och vilka är i stället skadedjur?

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet