Vem gör hål i tröjan?

Våra förfäder hade dem och vi har dem. Pälsängrar är ett av våra äldsta och vanligaste skadedjur. Men i takt med att vi ändrat beteende har de små krypen lämnat garderoberna för nya jaktmarker i våra hem.

Pälsängrar är viktiga städare i naturen och ser till att döda djur bryts ner. Men städandet fortsätter gärna in i våra hem där päls, skinn och ylle är finfin föda. Så när våra naturmaterial får mystiska hål eller vi hittar skal efter små larver, har vi förmodligen fått pälsängrar.

– Man tror att man har massor av pälsängrar när man hittar många skal, men alla kan komma från en enda larv. De ömsar skinn många gånger under sin livscykel, säger Kenneth Nordström, skadedjursbekämpare på Anticimex i Piteå.

Och i takt med att vi bytt ut naturmaterialen i våra kläder till syntet, hittas de heller inte lika ofta i garderober och byråer. I stället är favoritplatsen köket. Bakom spis och diskbänk kalasar de på fett och matrester och de bosätter sig gärna i fläktskyddet ovanför spisen.

Men det finns många sätt att bli av med dem. Ofta hjälper det att städa ordentligt.

– Men bor du i bostadsrätt och har frekvent återkommande ängrar så ska du prata med styrelsen. Kanske borde de kolla ventilationen, eller ta en titt på vinden om det till exempel finns getingbon, fågelbon eller mycket döda flugor där. Det drar till sig ängrarna. Men känn ingen hysteri över pälsängrarna. De små krypen är ett tecken på att vi har en levande miljö omkring oss och det är ju fantastiskt.

Faktaruta

Pälsängrar

Pälsängrar är ovala skalbaggar, 3–6 mm långa, vars larver lever av produkter med animaliskt ursprung.

De finns överallt i naturen och flyger lätt in genom ett öppet fönster, varför insektsnät kan förebygga.

Getingar, fågelbon och gnagare drar till sig pälsängrar, så att inte ha dem nära huset är ett annat sätt att förebygga.

Du kan städa bort dem. Gör rent runt spisen, diskbänken och i fläktkåpan. Om du har husdjur så torka rent bakom lister och socklar. Där lagras husdjurens hår och blir utmärkt föda för pälsängrar.

Har du angripna kläder eller uppstoppade djur, lägg dem i frysen i en vecka så är de definitivt ängerfria. Textilier kan också värmebehandlas vid 60°C genom tvätt, strykning eller torktumling.

Hjälp av föreningen

Om du har problem med pälsängrar kan du kontakta styrelsen. Via föreningens försäkring finns förmodligen ett avtal med ett skadedjursbekämpningsföretag, dit du kan ringa för att få råd och hjälp.

Pälsänger eller mal?

Har du fått hål i en tröja kan du se på skadan vilket skadedjur som är orsaken. Är det en tydlig kant på hålet så är det en pälsängerlarv, men om det är ludd runt kanten så är det en klädesmalslarv.

Av: Petra Olander

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Ohyra och skadedjur

    Enligt lagen är det fastighetsägarens ansvar att vidta åtgärder för sanering av ohyra i bostadslägenhet i sin fastighet. Men vilka djur räknas som ohyra och vilka är i stället skadedjur?

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet