Märkning ger bostadsköpare ökad trygghet

För att öka tryggheten för dig som vill köpa nyproduktion har flera ledande branschaktörer gått ihop och startat föreningen Trygg bostadsrättsmarknad och certifieringen Trygg BRF. Lotta Niland på Besqab, ett av bolagen bakom initiativet, berättar vad ett tryggt köp bygger på.

Att köpa nyproduktion skiljer sig på många sätt från att köpa en redan befintlig bostad. En avgörande skillnad är att bostadsrättsföreningen du ska köpa in dig i är helt nystartad och att bostaden ännu inte finns på plats. Det här medför ett stort ansvar för dig som konsument att sätta  dig in i tidsplanen, det ekonomiska underlaget och försäkringsgarantier. För att öka tryggheten och skapa en hållbar marknad har några av bostadsmarknadens aktörer gått ihop och startat föreningen Trygg bostadsrättsmarknad och certifieringen Trygg BRF.

– Som kund är det alltid viktigt att vara ordentligt påläst. Med vår certifiering blir det lättare att vara det och att kunna jämföra olika bostadsrättsföreningar för att fatta beslut, och det är en trygghet för kunden där vi ställer oss som bostadsgaranter, säger hon.

För att en nyproduktion ska kunna få certifieringen Trygg BRF behöver projektet uppfylla högt  ställda krav inom tre kategorier: ekonomi, långsiktighet och trygghet. Här finns bland annat krav  på att kunna visa nyckeltal som underlättar för köparen att kunna jämföra ekonomin i olika föreningar. Här ingår även krav på riktlinjer för hur underhållsplaner, entreprenadavtal och  styrelsefrågor ska hanteras samt riktlinjer som rör avtal och återköpsgarantier.

– I många delar ställer certifieringen högre krav än vad lagen och myndigheternas regelverk kräver, säger Lotta Niland.

Som kund är det alltid viktigt att vara ordentligt påläst.

Vad gäller lagar och regler infördes nyligen ett stärkt konsumentskydd vid köp av nyproduktion. Bland annat krävs tydligare information till köparen om vad förhandsavtalet innebär. Till skillnad  från tidigare måste det nu också finnas ett bestämt tillträdesdatum i upplåtelseavtalet.

– Ett stärkt konsumentskydd är något som vi på Trygg bostadsrättsmarknad har gått i bräschen för. Men om köpare ska våga satsa på nyproduktion behövs dock fler regleringar beaktas, säger hon.

Över lag är finansiering något som Lotta Niland, med många andra i branschen, tycker borde förenklas för att få fart på marknaden igen. Anna Broman som är näringspolitisk expert på bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen berättar att de bland annat har räknat på ett antal reformer som skulle gå att vidta snabbt och som skulle få stor effekt.

– Regeringen har tydligt aviserat att den inte kommer vidta åtgärder som riskerar att inflationen tar fart igen. Utifrån den premissen har vi tittat på ett antal åtgärder som inte påverkar inflationen särskilt mycket, säger hon.

Ett av förslagen de har räknat på är att mildra kraven på amorteringstakten med 1 procent.

– Det skulle öka efterfrågan med cirka 30 procent redan i år vilket visar vilken potential det finns
i detta, säger Anna Broman.

Av: Malin Letser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet