Kommer avgiften att sänkas nu?
Striden mot inflationsmonstret tycks vara över. 2025 har inletts med inflationssiffror så låga som 0,8 procent. Men betyder lägre räntor att du som bostadsrättshavare kan förvänta dig sänkt avgift? Gunilla Litzull, ekonom och styrelserådgivare på Bostadsrätterna, förklarar.

Många börjar se ljuset i tunneln efter flera ekonomiskt tuffa år. När räntorna sakta men säkert sjunker är tanken på sänkta avgifter i bostadsrättsföreningen inte långt borta. Men Gunilla Litzull, styrelserådgivare på Bostadsrätterna, ger föreningar runt om i landet rådet att i nuläget prioritera återhållsamhet och återhämtning.
Under 2024 ökade fjärrvärmepriserna i snitt med 15,2 procent, en rekordökning enligt den årliga Nils Holgerssonrapporten. Samma rapport visar också att prisutvecklingen för vatten och avlopp stigit med hela 13,9 procent i genomsnitt.
– Föreningar som varit tyngda av höga räntor och behövt höja avgiften bör tänka långsiktigt. För att inte hamna i samma situation igen är det viktigt att bygga en buffert och amortera på lånen, säger Gunilla Litzull.
Förutom de ökade driftkostnaderna är underhållsplanen en viktig faktor. Den kan motivera en bibehållen eller höjd avgift, förklarar hon.
– En del föreningar har skjutit upp underhållsarbeten på grund av höga räntor. Vissa föreningar har underhåll som släpat sedan pandemin och då behöver det prioriteras.
Som medlem i en förening som åkt på ett ekonomiskt bakslag och tvingats höja avgiften är det lätt att känna sig modfälld när det samtidigt rapporteras om sänkta räntor. Det bästa är om styrelsen i det läget är tydlig och transparent kring avgiften.
– Ett långsiktigt perspektiv är nödvändigt. Det är också lätt att tänka att föreningens ekonomi är en annan plånbok, men den är ju gemensam och det är viktigt att värna om den.