Vad är en bostadsförening?

Bild bostadsföreningen Vasen
27 aug 2020 | De flesta som köpt sin lägenhet bor i en bostadsrätt. Men visste du att det också går att bo i en bostadsförening? Här går vi igenom skillnaden.

År 1930 kom Bostadsrättslagen som reglerar vad som är en bostadsrätt och hur en bostadsrättsförening ska se ut. Dessförinnan fanns boendeformen bostadsförening, en föreningsform som finns kvar än i dag men inte längre går att bilda.

Den största skillnaden är att en bostadsförening endast regleras av Lagen om ekonomiska föreningar. Det gör visserligen även bostadsrättsföreningar men dessa styrs också av bostadsrättslagen.

– Föreningslagen reglerar inte det som rör bostäder, så som nyttjanderegler, relationen mellan förening och boende eller andrahandsuthyrning. I stället bestäms den typen av frågor i föreningens stadgar, säger Ulrika Blomqvist, vd på Bostadsrätterna.

Som köpare av en lägenhet i en bostadsförening är det därför extra viktig att kontrollera stadgarna före köpet.

– Om du inte är kunnig själv kan det vara bra att be en jurist titta igenom stadgarna så att inget sticker ut. Det behöver inte vara sämre men det kan vara annorlunda. Du kan till exempel inte ha rätt att hyra ut i andra hand eller pantsätta din andel, säger Ulrika Blomqvist.

Linnea Borgert och Natalie Roos

Läs om bostadsföreningen Vasen i Stockholm

Skriv en kommentar

Mer som detta