Vad är en bostadsförening?

De flesta som köpt sin lägenhet bor i en bostadsrätt. Men visste du att det också går att bo i en bostadsförening? Här går vi igenom skillnaden.

Bild bostadsföreningen Vasen
Bostadsföreningen Vasen i Stockholm Foto: Magnus Glans

År 1930 kom Bostadsrättslagen som reglerar vad som är en bostadsrätt och hur en bostadsrättsförening ska se ut. Dessförinnan fanns boendeformen bostadsförening, en föreningsform som finns kvar än i dag men inte längre går att bilda.

Den största skillnaden är att en bostadsförening endast regleras av Lagen om ekonomiska föreningar. Det gör visserligen även bostadsrättsföreningar men dessa styrs också av bostadsrättslagen.

– Föreningslagen reglerar inte det som rör bostäder, så som nyttjanderegler, relationen mellan förening och boende eller andrahandsuthyrning. I stället bestäms den typen av frågor i föreningens stadgar, säger Ulrika Blomqvist, vd på Bostadsrätterna.

Som köpare av en lägenhet i en bostadsförening är det därför extra viktig att kontrollera stadgarna före köpet.

– Om du inte är kunnig själv kan det vara bra att be en jurist titta igenom stadgarna så att inget sticker ut. Det behöver inte vara sämre men det kan vara annorlunda. Du kan till exempel inte ha rätt att hyra ut i andra hand eller pantsätta din andel, säger Ulrika Blomqvist.

Läs om bostadsföreningen Vasen i Stockholm

Av: Linnea Borgert och Natalie Roos

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Bostadsrätt - att bo i en bostadsrättsförening

    En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening som har till ändamål att i föreningens hus och till föreningens medlemmar, upplåta lägenheter med nyttjanderätt utan begränsning i tid. En bostadsrättsförening har inget vinstsyfte.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet