Frågor & svar

Våra jurister, ekonomer och tekniker besvarar dagligen en mängd frågor från medlemsföreningarnas styrelseledamöter. Här finner du svar på många av de vanligaste frågorna vi får i vår styrelserådgivning.

Sök bland vanliga frågor

1 ämnen är valda
Trivselregler
Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor

Visas: 9 frågor
 • Får båtar och husvagnar stå på föreningens mark?

  Får medlemmarna ställa upp vad som helst på mark som tillhör föreningen, alltså inte ingår i bostadsrätten? En medlem har en båt uppställd på sin infart. Nu har en annan medlem köpt en husvagn som står precis vid dennes ingång. Vi i styrelsen har inte godkänt något av det. Vad gör vi?

  Trivselregler 2021-08-01
 • Hur hanterar vi störande rökelsedoft?

  Vi har problem med en bostadsrättshavare som tänder rökelser på sin balkong, vilket stör grannen ovanför. Grannen är lite allergisk och har försökt prata med medlemmen och det hjälpte ett tag, men nu har rökelseanvändandet tagit fart igen. Vad kan vi i styrelsen göra?

  Trivselregler 2021-03-01
 • Kan medlemmar som inte följer reglerna stängas av?

  Vi kommer att be medlemmarna skriva på ett avtal där det står att de ska följa vissa regler i tvättstugan, till exempel att hålla tvättstugan i gott skick och att det inte är tillåtet att boka mer än en tid per tillfälle. Även att medlemmen ska vara klar när tvättiden är slut. Kan vi stänga av medlemmar som inte följer ordningsreglerna?

  Trivselregler 2019-12-01
 • Vad gör vi med medlem som vägrar ha samma färg på balkongräckestyget?

  I vår förening har vi skrivit in i trivselreglerna att vi vill att de tyg som sätts upp på balkongräckena ska ha en enhetlig färg. En av våra medlemmar har satt upp ett balkongräckestyg med avvikande färg. Vi skrev då ett vänligt brev och påpekade detta men har inte fått någon reaktion på vårt brev. Vi vill nu ta saken vidare. Vad kan eller bör vi göra för att få medlemmen att förstå att föreningens ordningsregler gäller?

  Trivselregler 2019-08-01
 • Kan man förbjuda någon att röka i sitt eget hem?

  Vi har en lokal där hyresgästen upplever problem med röklukt. Ingen som arbetar där röker. Däremot röker grannen till lokalen cigarrer då och då. Frågan är vilka skyldigheter vi har som hyresvärd i det här läget? Vi antar att föreningen kanske måste undersöka vad som kan vara problemet men i gamla hus som vårt, med självdrag och enbart mekaniskt frånluftsystem, är inte ventilationen den bästa. Och ett gammalt hus kan släppa igenom dålig lukt genom väggsprickor och golvlister. Vi har dock en godkänd OVK för lokalen och huset i övrigt. Vad behöver vi göra för att inte lokalhyresgästen ska driva saken vidare? Medlemmarna ska ju bevara sundhet, ordning och gott skick vilket kanske kräver en tillsägelse till medlemmen som röker, men kan vi verkligen förbjuda någon att röka i sitt eget hem?

  Trivselregler 2019-04-01
 • Ska inte barnen få sparka boll längre?

  Till kommande årsstämma har vi fått in en motion som innebär att en medlem vill begränsa användandet av föreningens gemensamma gård, till exempel att vi inte ska få grilla eller att barnen inte får spela fotboll på gården. Kan en förening bestämma sådana saker – att man inte får vistas på gården? Om det blir bifall på stämman, var ska det införas – i stadgarna eller i trivselreglerna?

  Trivselregler 2019-04-01
 • Kan vi förbjuda tvätt om natten?

  Det har inför årsstämman inkommit en motion där det föreslås att användning av tvätt- och diskmaskin i lägenheterna ska förbjudas mellan exempelvis kl. 22.00 och 07.00. Motionären känner sig störd av ljud som tros komma från sådana maskiner. Min fråga är om stämman kan fatta ett sådant beslut och begränsa medlemmarna på detta sätt? Och om ett sådant beslut skulle fattas, vad kan en konsekvens bli för den medlem som inte följer det?

  Trivselregler 2018-05-01
 • Hur ska vi hantera husdjur på gården?

  Vår förening har en gård som är helt innesluten av husen runt om. En medlem släpper ut sina två katter på gården dagligen. De tar en och annan fågel och för oväsen när de inte kommer in. Nu vill medlemmen också att föreningen står för ett lock till sandlådan så att katterna inte går i den och blir smutsiga, och hindrar dem från att göra sina behov i den. Finns det några regler att luta sig mot för detta? Våra stadgar och ordningsregler säger inget specifikt om hur djur på gården ska hanteras, men det känns som ett problem som håller på att bli större.

  Trivselregler 2018-03-01
Föregående sida 1 2 Nästa sida

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet