Frågor & svar

Våra jurister, ekonomer och tekniker besvarar dagligen en mängd frågor från medlemsföreningarnas styrelseledamöter. Här finner du svar på många av de vanligaste frågorna vi får i vår styrelserådgivning.

Sök bland vanliga frågor

1 ämnen är valda
Styrelsens arbete
Logga in som medlem

eller Bli medlem för att läsa svaren

Frågor

Visas: 8 frågor
  • Kan vi undvika ledamöter från samma hushåll?

    Vi funderar på att föreslå stämman att ändra våra stadgar så att inte två från samma hushåll kan ingå i styrelsen. Vi är en väldigt liten förening med tre personer i styrelsen och tror därför att det kan bli känsligt om två familjemedlemmar deltar. Kan vi besluta om det och lägger vi då fram en proposition för stämman?

  • Hur engagerar vi fler inom styrelsen?

    Vi är en styrelse som består av åtta personer, varav fem är ledamöter. Problemet är att av dessa är det enbart tre som engagerar sig. Vår förening är relativt stor. Hur kan vi göra för att skapa incitament att engagera sig mer? Kan vi på något sätt formulera en beslutspunkt som sänker arvodet för dem som inte gör något?

  • Hur räknas en ledamots röst vid frånvaro?

    Inför konstituerandemötet som vi håller direkt efter årsmötet kommer en ordinarie ledamot att vara bortrest. Kan dennes röst gälla genom fullmakt eller ska en suppleant gå in, eller måste vi skjuta på det konstituerande styrelsemötet? Vad är korrekt att göra?

  • Ta upp fler ärenden än de på dagordningen?

    Enligt lagen om ekonomiska föreningar 9 § sägs att "Beslut i ett ärende får dock inte fattas, om inte såvitt möjligt samtliga styrelseledamöter har fått tillfälle att delta i ärendets behandling och erhållit tillfredsställande underlag för att avgöra ärendet”. Vad innebär det i praktiken? Det kan ju vara så att någon vid godkännandet av dagordningen säger sig vilja ta upp flera nya ärenden. Finns det något hinder för det ifall inte alla styrelseledamöter är där?

  • Hur skapar vi intresse för styrelsearbete?

    Vi har problem med att inga medlemmar vill sitta i styrelsen. Därför vill vi gå ut med information till alla medlemmar om att de har ansvar för föreningen och vad som händer om föreningen inte får ihop någon styrelse. Hur ska vi formulera oss så att det blir korrekt?

Bli medlem

Gör din roll i styrelsen smidigare och tryggare. Bli medlem i Bostadsrätterna nu så bjuder vi på medlemskapet hela 2025.

Det här kostar medlemskapet efter gratisperioden

Du måste ange antal bostäder och lokaler

Ingår i medlemskapet

  • Fastighetsförsäkring till förmånligt pris En medelstor förening kan i snitt spara mellan 10–15 procent
  • Fri rådgivning Spara upp till 2 000 kr/timme
  • Gratis webbplats till föreningen Spara upp till 4 000 kr/år
  • Fria utbildningar för styrelse och boende Spara upp till 3 500 kr per deltagare och tillfälle
Se alla förmåner