Experten:

Experten: Föreningens underhållsansvar enligt PBL gäller även klotter

En bostadsrättsförening i Mellansverige blev förelagd av kommunen att sanera klotter på sin carport. Föreningen, som ansåg saneringen oproportionerligt dyr, överklagade. Nyligen gav dock Mark- och miljööverdomstolen, som sista instans, kommunen rätt och föreningen måste nu sanera.

Processen började för två år sedan då Miljö- och bygglovsnämnden i den mellansvenska kommunen förelade en bostadsrättsförening att sanera klotter och återställa fasaden på föreningens carportlänga senast inom fem månader. Detta med stöd i PBL, plan- och bygglagens bestämmelser, om att en byggnad ska hållas ”i vårdat skick och underhållas så att dess utformning och dess tekniska egenskaper bevaras”.

Föreningen, som inte tyckte att den skadegörelse som föreningen hade drabbats av i form av klotter kunde anses vara ett bristande underhåll enligt PBL, bestred föreläggandet till länsstyrelsen. Dessutom skulle kostnaden hamna på drygt 225 000 kronor vilket föreningen ansåg oproportionerligt. Länsstyrelsen gav föreningen rätt. 

Kommunen som ville ha klarhet i frågan överklagade till Mark- och miljödomstolen som i sin tur dömde till kommunens fördel. Domstolen ansåg att en byggnad som har blivit förvanskad genom klotter inte kan anses hållas i vårdat skick eller ha underhållits så att dess utseende har bibehållits. Kostnaden för saneringen ansågs heller inte oproportionerligt hög för en bostadsrättsförening.

– Alla kan nog hålla med om att klotter inte bidrar till någon trygg och trevlig miljö men i det här fallet befarade föreningen att man, trots sanering till en hög kostnad, kunde drabbas av skadegörelse återkommande varför föreningen bland annat av det skälet lät bli, kommenterar Elin Viklund, styrelserådgivare i juridik på Bostadsrätterna.

Föreningen nöjde sig dock inte med Mark- och miljödomstolens besked utan gick vidare med en överklagan till högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen, som till sist i början av detta år  fastställde Mark- och miljödomstolens dom. 

– Av domen framgår att även underhåll som enbart gäller en byggnads utformning och utseende omfattas av bestämmelserna i PBL. Hur bestämmelserna ska tillämpas kan också framgå av detaljplanen, förtydligar Elin Viklund.

Relaterade artiklar

Se fler artiklar

Relaterade ämnen

  • Begreppet trygghet står för olika saker för var och en och ett tryggt boende skapas på många olika sätt. Det är också mycket som påverkar hur boendemiljön upplevs. Styrelsen har dock ett ansvar för att skapa ett säkert boende i föreningen.

Se alla ämnen

Relaterade kurser

  • Kurs

    Trygg miljö i föreningen

    Du ska efter kursen ha fått praktiska råd och konkreta tips på hur styrelsen kan arbeta med säkerhets- och trygghetsfrågor för att ge medlemmarna ett tryggt boende.

  • Kurs

    Föreningens ansvar för egenkontroll

    Det är viktigt att förstå vad ett egenkontrollsystem bör innehålla och hur det kan byggas upp. På kursen pratar vi om hur du kan skapa rutiner för att ha kontroll på fastigheten.

  • Kurs

    Ökad trygghet genom Grannsamverkan

    Grannsamverkan ökar tryggheten, minskar brottsligheten och fungerar lika bra, om inte bättre, i flerbostadshus som i villa. Fördelen med att driva Grannsamverkan i en bostadsrättsförening är att det redan finns en organisation och befintliga kontakter. Detta underlättar arbetet med att få i gång och upprätthålla grannsamverkan.

Se fler kurser