Föreningen får inte dröja med att åtgärda brister den ansvarar för
Om en medlem upptäcker en allvarlig skada på något i fastigheten som bostadsrättsföreningen ansvarar för, och påpekar det, måste skadan åtgärdas utan dröjsmål. Annars får medlemmen själv åtgärda skadan – på föreningens bekostnad. Det konstaterade Stockholms tingsrätt nyligen i en färsk dom.

En köpare av en bostadsrätt i en mellansvensk bostadsrättsförening ville göra förändringar i sin nya lägenhet, ansökte och fick tillstånd till det av föreningens styrelse. När medlemmen bröt upp golvet i köket visade det sig att det fanns rötskador på bjälklaget. Bostadsrättshavaren skrev omgående till styrelsen och påtalade skadorna och hänvisade också till byggexpertis. Dock ansåg föreningen att medlemmen var den som skulle ansöka om ”erforderliga myndighetslov”, liksom att lägenheten var fullt beboelig som den var – och lämnade saken utan åtgärd. Trots bostadsrättshavarens återkommande påminnelser, inte mindre än tolv, till styrelsen åtgärdades inte bjälklaget, vilket gjorde att medlemmen inte kunde flytta in och fick magasinera både sina saker och ett nytt kök som beställts.
– I bostadsrättslagen beskrivs något som kallas självhjälpsrätten. Den innebär att en medlem har rätt att åtgärda ett fel eller en skada, som föreningen har ansvar för att reparera, om föreningen inte åtgärdar den så snart som möjligt trots en tillsägelse enligt lagen. Det innebär att föreningen då får betala kostnaderna för det, förklarar Karin Lidekrans, jurist och styrelserådgivare på Bostadsrätterna.
Bostadsrättshavaren använde sig av självhjälpsrätten, men föreningen ville inte betala kostnaderna i efterhand. Därför tog medlemmen ärendet till tingsrätten som avgjorde saken: föreningen hade varit skyldig att åtgärda skadorna, som omfattades av självhjälpsrätten, och dröjde med att åtgärda. Medlemmen hade alltså rätt att åtgärda skadorna på föreningens bekostnad.
– Det finns inte mycket rättspraxis på området, vilket gör domen i tingsrätten intressant. Av den framgår att det är viktigt att föreningen så snart som möjligt följer upp allvarliga brister som påtalats i de delar av huset som föreningen ansvarar för, kommenterar Karin Lidekrans.

Styrelserådgivare och jurist