Viktigt att ta uppgifter om brister på allvar
Hyresvärden gjorde inget åt balkonggolvet trots att denne borde förstått vidden av att låta bli. Nu döms värden för grovt vållande till kroppsskada. – Fastighetsägaren har ett stort ansvar för säkerheten och måste ha kontroll på fastigheten, framhåller Rikard Wahlstrand på Bostadsrätterna.

Bostadsrättsföreningen som fastighetsägare har ett stort ansvar för kontroller och åtgärder vid fel i fastigheten. Brister i rutinerna kring detta kan ge allvarliga konsekvenser. Det visar en hovrättsdom som föll för en tid sedan då en hyresvärd dömdes för grovt vållande till kroppsskada. Domen har även betydelse för bostadsrättsföreningar.
En familj som bodde i ett hyreshus i Mellansverige hade vid flera tillfällen uppmärksammat sin hyresvärd på sprickor i lägenhetens balkonggolv. Hyresvärden kontrollerade själv golvet, men tog inte hjälp av någon sakkunnig att besiktiga balkongen och ingen ytterligare åtgärd gjordes.
Familjens 14-årige son gick en tid senare ut på balkongen och balkonggolvet gav vika, varpå pojken föll från sex meters höjd ner till marken. Han fick omfattande skador och hyresvärden åtalades för vållande till kroppsskada.
Både tingsrätten och senare hovrätten har behövt avgöra ifall fastighetsägarens oaktsamhet låg bakom olyckan och om den varit så stor att det kan anses straffbart. Rätten skulle också pröva om hyresvärden borde ha kunnat inse risken för personskador om inga åtgärder vidtogs.
Bägge domstolar har kommit fram till att hyresvärden gjort sig skyldig till grovt vållande till kroppsskada, eftersom denne kände till bristerna i balkonggolvet, borde ha förstått att det kunde leda till allvarliga skador och inte gjorde något åt det.
– En bostadsrättsförening är fastighetsägare likväl som en hyresvärd. Även om olika regelverk styr är reglerna liknande. Därför är sannolikheten stor att en domstol skulle komma fram till samma slutsats vad gäller bostadsrätt, kommenterar Rikard Wahlstrand, jurist och styrelserådgivare på Bostadsrätterna.
Han framhåller att det inte är reglerat i lag att balkongbesiktningar ska göras av sakkunnig med något visst intervall eller på vilket sätt.
– Men en fastighetsägare har ett stort ansvar för att de boende kan leva och röra sig riskfritt i sin bostad och i området. Det regleras bland annat i plan- och bygglagen där det står att fastighetsägaren måste underhålla fastigheten så att den är säker, menar Rikard Wahlstrand.
– Särskilt viktigt är det förstås att ta uppgifter om brister på allvar och även att besiktiga fastigheten med lämpligt intervall, avslutar han. Hyresvärden i det här fallet fick villkorlig dom och dömdes att betala företagsbot om 300 000 kronor samt skadestånd till pojken.

Styrelserådgivare och jurist