Undvik bedrägerier med mer information

Bedrägerier förekommer i flera olika former och det varierar över tid hur vanligt det är med en viss typ av bedrägeri. Just nu ökar telefonbedrägerierna där bluffen går ut på att utnyttja personers tilltro.

Hittills i år ser polisen en tydlig ökning av anmälningar som berör telefonbedrägerier där den som drabbats är över 65 år, men det förekommer även yngre brottsoffer. Dessa bedrägerier börjar oftast med ett sms, ett telefonsamtal eller ett mejl. Mottagaren manipuleras sedan att gå med på ett uppföljande hembesök då personen förmås lämna ifrån sig värdesaker såsom guldsmycken och/eller bankkort med tillhörande kod.

Bedragarnas strategi är att lura sina offer genom att uppge att de representerar myndigheter eller företag i samhället som medborgarna har respekt för och känner tilltro till. Exempelvis kan de utge sig för att vara polisen, väktare, elektronikföretag eller vårdpersonal i sina bedrägeriupplägg. Vid den första kontakten via sms, mejl eller telefon målar de upp ett akut scenario och oftast är förevändningen för det efterföljande hembesöket att de ska hjälpa brottsoffret att skydda sina värdeföremål, kort och kontanter.

Här finns material att ladda ner:

Polisen har tagit fram material som berör dessa bedrägerier och som kan sättas upp på porttavlor eller visas på digitala informationsskärmar. Det finns även informationsblad som ni kan skriva ut och dela ut i brevlådor och postfack.

På polisens webbplats finns också material kring telefonbedrägerier. Där finns information på andra språk än svenska men även en nyligen framtagen broschyr som heter Stöd vid bedrägerier. Den finner ni under rubriken Stöd och hjälp för dig som är utsatt och under rutan Informationsmaterial.

Relaterade artiklar

Se fler artiklar

Relaterade ämnen

  • Begreppet trygghet står för olika saker för var och en och ett tryggt boende skapas på många olika sätt. Det är också mycket som påverkar hur boendemiljön upplevs. Styrelsen har dock ett ansvar för att skapa ett säkert boende i föreningen.

Se alla ämnen

Relaterade kurser

  • Kurs

    Trygg miljö i föreningen

    Du ska efter kursen ha fått praktiska råd och konkreta tips på hur styrelsen kan arbeta med säkerhets- och trygghetsfrågor för att ge medlemmarna ett tryggt boende.

  • Kurs

    Föreningens ansvar för egenkontroll

    Det är viktigt att förstå vad ett egenkontrollsystem bör innehålla och hur det kan byggas upp. På kursen pratar vi om hur du kan skapa rutiner för att ha kontroll på fastigheten.

  • Kurs

    Ökad trygghet genom Grannsamverkan

    Grannsamverkan ökar tryggheten, minskar brottsligheten och fungerar lika bra, om inte bättre, i flerbostadshus som i villa. Fördelen med att driva Grannsamverkan i en bostadsrättsförening är att det redan finns en organisation och befintliga kontakter. Detta underlättar arbetet med att få i gång och upprätthålla grannsamverkan.

Se fler kurser