Uppåt i höst för bopriserna

Bostadsrättspriserna fortsätter sin kräftgång från förra året, visar januarisiffrorna som landade på en nedgång på 0,8 procent för bostadsrätter. Helt olikt andra halvan av 2024 då räntorna tros gå ner och åter ger fart åt bostadsmarknaden, enligt Konjunkturinstitutets senaste prognos.

Det blev svagt uppåt med plus 1 procent för bostadsrättspriser under 2023 när året summerades av Svensk mäklarstatistik. Sammantaget ligger priserna i riket nu på samma nivå som i augusti 2020.

Under 2023 såldes det betydligt färre bostadsrätter än föregående år, med en minskning på 14 procent.

– För andra året i rad sjönk antalet affärer. De affärer som gjordes tog dessutom längre tid, säger Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet i ett pressmeddelande.

Även årets första månad började på minus med en nedgång på 0,8 procent för bostadsrätter i riket. Men trots fortsatt sjunkande priser tror många analytiker att en vändning nu är på väg.

– Det finns ett stort uppdämt flyttbehov, och vi står sannolikt på räntetoppen, säger Oskar Öholm.

Gällande räntan öppnade Riksbanken i februari för att det inte är uteslutet att styrräntan sänks redan under första halvåret i år. Enligt Konjunkturinstitutets senaste prognos kommer den lämnas orörd till juli då Riksbanken förutspås komma med den första i en rad sänkningar.

– Vi tror att den första räntesänkningen är på 0,25 procentenheter, ner till 3,75, och att den sedan följs av ytterligare två sänkningar med 0,25 procentenheter vardera under hösten. Det innebär att vi bedömer att räntan i slutet av 2024 ligger på 3,25 procent, säger Josefin Kilman, ekonom på Konjunkturinstitutet.

Hon påpekar att det på grund av det osäkra läget i ekonomin just nu gör det extra svårt att ställa prognoser, men säger att sänkningarna ser ut att fortsätta ända in i tredje kvartalet 2025 och att styrräntan sedan planar ut på 2,25 procent.

– Anledningen är framför allt att vi tror att inflationen kommer att sjunka kraftigt under 2024 samt att ekonomin fortsätter att vara dämpad, främst på grund av en fortsatt avmattning på arbetsmarknaden. Det bäddar för räntesänkningar, säger Josefin Kilman.

Den ekonomiska vändningen tror Konjunkturinstitutet inte kommer komma förrän 2025, men spår däremot att det redan i höst kommer ske en försiktig uppgång på bostadsmarknaden.

– I slutet av 2024 kommer sedan den stora vändningen tack vare att inflationen och räntorna går ner. Det är då det tar fart.

Av: Frida Henke

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet