Se upp! Det här ska hemmafixaren lämna åt proffsen

Hur svårt kan det vara? Det är den riktiga 10 000-kronorsfrågan. – Det är tyvärr ofta en dyrköpt erfarenhet att renovera sitt hem efter att ha tittat på instruktionsfilmer på Youtube, säger fastighetskonsulten John Tegger.

Som fastighetsförvaltare sedan 1989 har John Tegger i Malmö sett det mesta som kan gå fel när entusiastiska amatörer tagit sig vatten över huvudet. Ibland bokstavligen.

Och hans råd är enkelt: Gör aldrig något som kräver behörighet!

Det innebär att man ska hålla tassarna borta från till exempel elektriska installationer.

– Gränsen går vid strömbrytare. Att installera egna uttag eller en tvättmaskin är jobb för proffs.  VVS bör man undvika. Det är i regel inte olagligt men försäkringsbolagen kommer att vägra ersätta dig för skador, säger han.

Så, vad kan gå fel? John vet – och minns:

+++ VVS: Damen som tänkte passa på att byta sin egen blandare när grannen tagit kostnaden för avstängning av vatten och engagerat hantverkare. När hon lyckats montera bort sin kran var proffsen redan klara och slog på vattnet igen. Vattnet sprutade rakt ut i damens lägenhet och trycket gjorde det omöjligt att sätta dit nya blandaren. När hjälp anlände stod hon med vatten till anklarna och med fingret i röret som på tecknad film.

+++ VVS: Att montera lyxiga köksfläktar eller mekanisk frånluft i hus med självdragsventilation är vanligt. Det avslöjas vid de återkommande ventilationskontrollerna och att byta till kolfiltervarianter skapar inte sällan stor förtret – tillika kostnader.

+++ VVS: När vårvärmen äntligen kom och trycket i elementen sjönk passade en föreningsordförande i Malmö på att ta bort ett element från hallväggen för ommålning. Han pluggade inte rören eftersom målningen skulle gå ”snabbt”. Men det låga trycket uppmärksammades av en hantverkare som var i huset i ett annatärende. Han öppnade kranarna för att fylla systemet och lät det spola en bra stund – men trycket ökade inte. Allt vatten hade hamnat hos ordföranden. 

+++ EL: I var och varannan fastighet förekommer olika former av ”snatteri”. Folk som drar elledningar från lampan på den gemensamma vinden eller källaren för att driva frysboxar i sina förråd. Inte sällan är det för tunna ledningar som smälter och det är mer regel än undantag att de är ojordade. Omedelbar livsfara och hög risk för brand. Och oschysst mot grannarna. Det här pågår i lika stor utsträckning på ”fina gatan” som på andra ställen.

+++ VVS: Hemmafixare som monterar kakel rengör sina redskap i badkaret varpå puts och fog proppar igen vattenlås och rör på nolltid. Och när folk får stopp i rören gör de ofta saken värre med alla möjliga Tiktok-inspirerade blandningar av kemikalier och illa anpassade redskap de hittat i järnaffären. Ibland är det så mycket kaustiksoda och bakpulver att det fräser om handskarna när rörmokaren tar hand om det. 

Detta får du göra

Du kan renovera köket, slänga ut badkaret eller tapetsera precis i din egenartade stil. Men vissa ingrepp berör delar som föreningen ansvarar för, till exempel avloppsrör, ventilation eller bärande väggar. I de fallen behöver du styrelsens tillstånd innan du påbörjar arbetet. Samma sak gäller om du vill flytta köket till ett annat rum.

För elinstallationer som till exempel tvättmaskin och torktumlare kräver lagen behörighet och för våtutrymmen kräver försäkringsbolagen detsamma. 

Tips!

Kolla med din förening i förväg. De kan dessutom hjälpa till med kontakter till seriösa företag.

Av: Jan Huss

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet