Så putsas de ”omöjliga” fönstren

Fönster som inte går att öppna och glasfasader på 40 meters höjd – är de självrengörande?! Svaret är både ja och nej. För alla glasrutor måste förr eller senare putsas.

Foto: Bildmuseet
Foto: Bildmuseet

Han har just kommit tillbaka ner på jorden efter att ha putsat fasaden på Scandic Plaza i Umeå, som är 14 våningar och cirka 45 meter högt. Robert Isaksson är arbetsledare på företaget Städkompetens i Norrland och har uppåt 20 års erfarenhet av olika sorters rutor.

När det gäller Scandic Plaza fick han putsa rutorna från en fasadhängande korg, eftersom det på  byggnaden finns korgfästen installerade. Men så är inte alltid fallet.

Hur putsar ni normalt en hög fasad?
– Vi har ett system som kallas hi-flo, där vi arbetar med långa lättviktsstavar i kolfiber som når upp till fem våningar. Vi använder också ultrarent vatten, som vi har med i en släpvagn med en 125 meter lång slang. Det vattnet är helt fritt från partiklar och självtorkar på rutan utan att lämna rinnmärken, säger Robert Isaksson.

– Ibland använder vi även skylift, men det är inte alltid en sådan får plats, plus att den är vindkänslig.

Men om det är en hög fasad utan korgfästen?
– Då är det oftast vad vi kallar ”rope access”. Enda sättet att lösa det är att hänga i mycket långa rep. Så är fallet med till exempel nya trähotellet i Skellefteå, en byggnad på 20 våningar som är helt och hållet insvept i glas, säger han.

Finns det självrengörande glasrutor?
– Ja, de är tillverkade av ett speciellt glas som är smutsavvisande. Oftast rör det sig om fasadglas men det är så mycket damm i luften så de måste ändå rengöras – dock mer sällan.

Roberts tips:

Så putsar du som ett proffs

  • Satsa på en bra skviss, alltså en fönsterskrapa. Köp i proffshandel och med extra gummi så du kan byta det när det torkar eller nöts ut.
  • Swirvla metodiskt med skvissen i en S-form sida till sida, hela vägen uppifrån och ner. Som högerhänt börjar du i vänster hörn och följer övre fönsterkant och vrider sedan ner skvissen längs högra kanten innan du svänger in mot vänster, och fortsätter sedan så, så får du inga rinnränder. Kom ihåg att vara mjuk i handleden.
  • Vintertid: Ha lite spolarvätska i fönsterputsmedlet. Spolarvätska gör också att det torkar fortare och minskar risken för imma mellan rutorna.

Bonustips!

  • Eftertorka på sidorna.
  • Jobba aldrig i för hög värme eller solljus för då torkar rengöringsmedlet för fort.
  • Öva så att du blir snabb, så putsar du oftare. Deltagarna i fönsterputs-SM putsar tre fönsterrutor på tio sekunder.
  • Putsa varje vår och höst så får du bort säsongssmuts.

Av: Petra Olander

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet