Dilemmat: Köpa eller sälja bostad först?

Vad gör du om drömlägenheten dyker upp innan du har sålt? Det är en fråga som många som står inför köp och försäljning ställer sig när marknaden svajar. Så vad är bra att tänka på i gränslandet mellan gammal och ny bostad?

Dilemmat kring att köpa eller sälja först går ofta i trender. Generellt sett brukar en stark bostadsmarknad innebära att fler vågar köpa innan de sålt, när marknaden är svalare väljer många det motsatta.

Under det gångna året har det senare alternativet blivit det vanligaste. Säljare har agerat i flock av rädsla för att inte kunna finansiera sin nya bostad. Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling, berättar om riskerna med ett snabbt bostadsköp.

– Det finns exempel på folk som inte lyckats sälja bostaden de hade från början. I vissa fall har de behövt lägga ut både den nya och den gamla bostaden på marknaden. Den situationen vill du inte hamna i, säger han.

Att sälja sin bostad först innebär inte bara en ekonomisk trygghet utan kan också vara till fördel när du går på visningar, menar Johan Nordenfelt.

– Du kan agera snabbare när du vet hur mycket du har att röra dig med och kan konkurrera ut spekulanter som kanske inte pratat med banken ännu.

Ulrika Blomqvist, vd på Bostadsrätterna håller med om vikten av att sälja först på en fallande marknad. Hamnar du i en sits där du inte kan få din tidigare bostadsrätt såld kan andrahandsuthyrning vara ett alternativ.

– Svårigheter att sälja är ett skäl som accepteras, men försäljningsförsök måste kunna visas. Det kan ändå hända att det blir ett nej, det beror på förutsättningarna i det enskilda fallet, säger hon.

Att använda sig av köpeklausuler kan vara ett alternativ för att villkora en försäljning eller ett köp. Ett villkor kan vara att köpet av en bostad fullgörs när köparen lyckats sälja sin lägenhet.

– Teoretiskt har du rätt att införa klausuler, men ofta kan det vara svårt att få till. Säljaren, och i viss mån mäklaren, vill inte att köparen kommer tillbaka och säger att hen misslyckades och ger tillbaka bostaden. Då måste säljare och mäklare börja om på nytt, säger Johan Nordenfelt.

– Går det att få till en klausul är det förstås bra. Men det förutsätter att den du köper av eller säljer till går med på det och det måste de inte. Är det köparens marknad och säljaren verkligen vill sälja kanske denne är beredd på att gå med på det. Men är det säljarens marknad är det oftast svårt att få till den typen av klausul, säger Ulrika Blomqvist.

Ett medskick Johan Nordenfelt har är att vara ordentligt förberedd inför sin bostadsaffär. Det kan göra stor skillnad vid försäljning och köp, oavsett rådande marknad.

– Fråga mäklaren hur strategin ser ut, vilken är målgruppen för bostaden och hur ska den nås? Håll också en tät dialog med banken, för om bostadsrättsföreningen har svag ekonomi kan köparna komma att ompröva tidigare beslut, säger Johan Nordenfelt.

Av: Philip Stockenhed

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet