2G- och 3G-näten stängs ner

Fram till slutet av 2025 kommer 2G- och 3G-näten att fasas ut i Sverige och allt som är kopplat till de gamla näten slutar till sist att fungera. Exempelvis nödtelefoner i hissar och andra larm kan påverkas, varför det är klokt att agera redan nu.

Digitaliseringen i samhället utvecklas med stormsteg och de mesta av modern teknik baserar sig i dag på mobilnäten 4G och 5G. Dessa nät ger högre hastigheter och stabilare uppkoppling än de tidigare 2G- och 3G-näten. De är också säkrare, mer robusta och upp till fem gånger mer energieffektiva än de äldre, men de behöver också mer frekvensutrymme, vilket släckningen av 2G och 3G frigör utrymme för.

Nedstängningen har börjat

Redan nu har utfasningen av 3G-näten kommit långt och mer än halva 3Gnätet är släckt. Stängningen av 2G-nätet i Sverige sker i slutet av 2025, men fortfarande finns de tidigare mobilnäten 2G och 3G kvar i uppkopplad teknik – något vi förstås inte tänker på så länge allt fungerar. Tillverkarna av nätverksteknik har dock redan slutat stödja 2G och 3G, vilket gör att det framöver blir svårt att få tag i sådan utrustning.

Ta reda på om ni berörs

Förändringen innebär att äldre mobiltelefoner, bredbandsmodem och annan uppkopplad elektronik som inte har stöd för 4G eller 5G eller annan modern teknik behöver bytas ut till nyare modeller. Som bostadsrättsförening behöver ni kolla upp redan nu hur ni påverkas och vad ni kan göra för att undvika att era uppkopplade tjänster slutar fungera när näten stängs. Läs mer på bytnät.nu.

Om bytnät.nu 

Byt nät nu är en informationskampanj initierad av bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med mobiloperatörerna i syfte att informera om övergången från de gamla 2G- och 3G-näten till moderna lösningar och nät. På bytnät.nu finns svar på vanliga frågor och ni kan ställa era frågor på webbplatsen.

Relaterade ämnen

  • Säkerhet och trygghet i föreningen

    Begreppet trygghet står för olika saker för var och en och ett tryggt boende skapas på många olika sätt. Det är också mycket som påverkar hur boendemiljön upplevs. Styrelsen har dock ett ansvar för att skapa ett säkert boende i föreningen.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet