Se upp med åldersavdraget

Skillnaderna när det gäller bland annat åldersavdrag på lös egendom ökar mellan försäkringsbolagen. – För att spara pengar har vissa bolag under senare år snabbat på avskrivningarna, säger Peter Stark som är jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Vid en översiktlig jämförelse tycks det inte vara speciellt stora skillnader mellan villkoren i olika hemförsäkringar. Men det är fel. Egendomsskydd, som kan ge ersättning om saker blir stulna eller skadade, är ett bra exempel. Ett annat är rättsskyddet där det högsta beloppet för advokat- och ombudskostnader för den som hamnar i en domstolstvist varierar mellan 130 000 och 400 000 kronor. Ersättningen i allriskförsäkringen sträcker sig från 35 000 till 200 000 kronor beroende på försäkring och bolag.

– Även när det gäller exempelvis självrisken och åldersavdragen kan det vara stora skillnader. Åldersavdraget innebär att du får lägre ersättning ju äldre saken är. Ett kylskåp kan efter tio år sakna värde enligt försäkringsbolagen, trots att det är fullt fungerande, säger konsumentvägledare Maria Wiezell på organisationen Sveriges konsumenter.

I försäkringsvillkoren ska det beskrivas – i form av åldersintervall – hur till exempel mobiltelefoner, datorer, cyklar och hushållsmaskiner med tiden förlorar i värde.

Med hur mycket varierar mellan olika försäkringar och bolag. I en försäkring ersätts till exempel en tre år gammal tv med 100 procent, medan ersättningen i andra kan vara 70 eller 50 procent.

– För trettio år sedan var avskrivningstabellerna i princip lika hos alla bolag. Vi har i våra undersökningar sett hur flera hemförsäkringsbolag nu ökar avskrivningstakten när det gäller lösöre, säger Peter Stark.

Varför det?
– För att spara pengar. Jag tycker att det är lite fult gjort eftersom det inte alltid informeras om det särskilt tydligt. Som konsument bör du vara observant på hur avskrivningstakten skiljer mellan bolagen.

Även när det gäller åldersavdrag på ytskikt, köksinredning och badrumsinredning och liknande i en bostadsrätt som behöver återställas efter en skada kan det numera skilja.

För trettio år sedan var avskrivningstabellerna i princip lika hos alla bolag.

På nätet finns det flera sajter som rankar och jämför försäkringar utifrån villkor, pris och liknande. En del är oberoende i förhållande till försäkringsbolagen, medan andra inte är det.

– De flesta jämför i första hand premier och har därför bara med försäkringsbolag som de har avtal med och får provision av, säger Peter Stark vid Konsumenternas Försäkringsbyrå.

– Vi är en oberoende stiftelse helt utan vinstintresse. Det går inte att jämföra premierna eftersom de sätts individuellt. Vi jämför däremot villkoren i nästan alla försäkringar på marknaden, dessutom tittar vi bara på de delar av försäkringsvillkoren vi anser är intressanta för konsumenterna. Delarna viktas för att det ska vara så enkelt som möjligt att göra ett bra val.

I den senaste rankningen fick den bästa hemförsäkringen 4,5 poäng på en skala mellan 1 och 5 medan den sämsta fick 3. Och precis som när det gäller banklån bör du förhandla om premien på din hemförsäkring, råder Maria Wiezell.

– När det är dags att förnya försäkringen kan det vara en bra idé att undersöka vad du kan få för pris hos andra bolag och därefter presentera priset för det bolag som du redan är kund hos och fråga vad de kan erbjuda.

Fukt vanligaste bygg- och renoveringsskadan

Kostnaden för att åtgärda skador som uppstått vid byggandet eller vid renovering av fastigheter i Sverige är enligt en utredning från Boverket 2018 mellan 83 och 111 miljarder kronor per år. Vanligaste felet är fuktskador på grund av felaktiga fasader och fel på rör i huset. Kök och badrum är värst utsatta.

Källa: Boverket

Av: Mikael Bergling

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet