Fjärrvärmen allt dyrare - begär förhandling

Många bostadsrättsföreningar med fjärrvärme har fått meddelande från leverantören om att fjärrvärmepriserna för 2024 går upp kraftigt. Prisökningarna kan vara oskäliga och Bostadsrätterna rekommenderar därför föreningar att begära förhandling.

Redan under 2023 har fjärrvärmebolagen i snitt höjt priserna med 7,8 procent, enligt siffror från Nils Holgerssongruppen där bland annat Bostadsrätterna ingår. Fjärrvärmebolagen aviserar nu priserna för 2024. Vattenfall Värme höjer sina priser med 17 procent och Göteborg Energi med 8,7 procent från årsskiftet, vilket är rekordhöjningar. Bostadsrättsföreningar i Stockholm får också en kraftig höjning där Stockholm Exergi aviserat prisökning på 12 procent.

Med flera ökade kostnader måste bostadsrättsföreningar se över sina intäkter och utgifter. Men vad kan en förening göra för att protestera mot fjärrvärmepriserna?

- Höjningarna är anmärkningsvärda och det går inte att förklara dessa enbart med fjärrvärmebolagens kostnadsökningar. Vi rekommenderar därför bostadsrättsföreningar att begära förhandling med fjärrvärmebolagen, säger Kenny Fredman som är samhällspolitisk chef på Bostadsrätterna.

- Sannolikheten att fjärrvärmebolagen går föreningarna till mötes är inte så stor, men vi ska komma ihåg att många av bolagen har kommunala ägare och därför behöver politikerna ta ansvar för hur mycket medborgarna ska få betala för värme, säger Kenny Fredman.

Ett andra steg som en bostadsrättsförening kan göra är att vända sig till den statliga Fjärrvärmenämnden och begära medling, men detta förfarande innebär en kostnad.

- Det är uppenbart att skyddet för fjärrvärmekunder behöver stärkas, säger Kenny Fredman.

Relaterade artiklar

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet