Amorteringsfrihet hoppas ge knuff till byggandet

Trots åtgärden om att undanta amorteringskravet vid köp av nyproduktion syns inga effekter på bostadsbyggandet. Nu ska undantaget granskas av Finansinspektionen för att se om det kan göras mer verkningsfullt.

63 000 bostäder skulle behöva byggas för att möta behovet enligt Boverket. Under 2024 väntas antalet byggstarter bli 21 500. Foto: Shutterstock
63 000 bostäder skulle behöva byggas för att möta behovet enligt Boverket. Under 2024 väntas antalet byggstarter bli 21 500. Foto: Shutterstock

Stigande räntor och höga byggkostnader bromsar bostadsbyggandet. Enligt Boverkets prognos väntas färre spadtag: Från 71 000 nya byggstarter under toppåret 2021 till 27 000 år 2023. Under 2024 förväntas siffran hamna på 21 500.

Att bostadsköpare ställt sig tveksamma till att satsa på nyproduktion har länge varit ett problem. Vid införandet av amorteringskraven gavs ett undantag för nyproducerade lägenheter som gäller i högst fem år. Men då det inte verkar ha gett önskad effekt har regeringen nu gett Finansinspektionen i uppdrag att granska undantaget. Petra Sandblom, ordförande för organisationen Trygg Bostadsrättsmarknad, som är ett branschinitiativ för stärkt konsumentskydd på bostadsmarknaden, tror att det kommer belysa problematik kring hur undantaget använts.

– Jag tror att utredningen kommer visa att det inte används i någon större utsträckning. Min bild är att många banker är ganska restriktiva med att bevilja amorteringsfria lån för nyproduktion.  Kunder inom nyproduktion är mycket välinformerade och pålästa, de är drivna av trygghet och vill se att deras privatekonomi klarar av ett köp, säger hon.

En fråga att fundera kring är om det är den som är ny på bostadsmarknaden som ska amortera mest.

Samtidigt finns det fler sätt att stimulera byggandet på tror Petra Sandblom. Fokus på trygghet är en viktig faktor.

– Amorteringsfrihet är självklart en del, men det är inte allt. Det finns andra initiativ som exempelvis räntegarantier som också bidrar till att skapa trygghet för kunderna.

Även Bostadsrätternas vd, Ulrika Blomqvist, ser trygghet som en viktig faktor. Men för att locka fler till att köpa nyproduktion ser hon också andra alternativ.

– Ett undantag från amorteringskravet ger fler möjlighet att efterfråga nyproduktion. Då byggs det också mer. Men det finns en utredning om startlån som är färdigutredd och klar. Sjösätt den, säger Ulrika Blomqvist.

Parallellt utreds också de amorteringskrav som gäller alla bolån. Vilken effekt en ändring där skulle ge på bostadsbyggandet är däremot svårt att förutse.

– Jag tror att det finns flera olika perspektiv. Det är alltid klokt att amortera på sina lån, men jag kan också se att det kan vara ett sätt att öka efterfrågan, säger Ulrika Blomqvist.

Att amortera är viktigt, anser Ulrika Blomqvist, men det borde finnas alternativ för dem som nyligen har klivit in på bostadsmarknaden.

– En fråga att fundera kring är om det är den som är ny på bostadsmarknaden som ska amortera mest. Någon som kanske precis pluggat klart, börjat jobba och snart vill bilda familj. Det brukar behövas ganska mycket pengar för att bygga upp ett hem. Då är det kanske bättre att amortera mer senare.

Av: Philip Stockenhed

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet