När barnen får bestämma

När områdets lekplatser behövde rustas upp och byggas ut tog styrelsen i bostadsrättsföreningen Nordostpassagen in experthjälp. Kvarterets barn fick själva vara med och rösta fram vilka olika aktiviteter och leksaker som skulle finnas. Resultatet blev Svampen, en modern lekplats som passar barn i alla åldrar.

Bild på lekplats Svampen i Brf Nordostpassagen.
Bildtext: Den nya lekplatsen Svampen är flitigt använd. Foto: Karin Windheim

Nordostpassagen är ett stort bostadsområde i Linnéstaden i Göteborg. Husen byggdes 1969 och ingår i det så kallade miljonprogrammet.

– Vi hade tidigare flera olika, små lekplatser som inte var så fina. Det var några sandlådor och lite gungor utspridda lite här och var i området, men de var slitna och gamla, berättar Bengt-Arne Svensson, ledamot i styrelsen för Brf Nordostpassagen, en av flera föreningar i området.

När beslutet att bygga två nya lekplatser var fattat tog de in experterna på ämnet: barnen. Styrelsen i Brf Nordostpassagen och en annan förening i området bjöd gemensamt in till en träff. De bjöd på saft, kaffe och kakor och alla barn fick sedan tre brickor var.

– Vi hade valt ut fyrtio olika leksaker som kan finnas på en lekplats och barnen fick lägga sina brickor på de som de tyckte mest om. Det som blev mest populärt var kompisgunga och en klätterborg, så det tog vi med, säger Bengt-Arne Svensson.

En arkitekt ritade sedan lekplatsen och därefter togs det in offerter och projekteringen satte igång.

Numera är det ofta barn på lekplatsen och många ungdomar använder dessutom ytan för att köra skateboard på – vilket de är välkomna att göra. Intill lekplatsen finns också en grillplats och ett soldäck med inbyggda solsängar.

Projektet var ett samarbete mellan tre bostadsrättsföreningar och fyra privata hyresvärdar som tillsammans har en samfällighet. De är nöjda med resultatet – även om själva bygget inte gick helt smärtfritt.

– Platsen som vi valde att förlägga lekplatsen på ligger ovanpå ett garage. Det gjorde att det drog ut på tiden och blev dyrare, eftersom det behövde isoleras och stärkas upp underifrån. Det var inget som vi hade räknat med, så där kunde vi varit noggrannare med projekteringen, säger Bengt–Arne Svensson.

Brf Nordostpassagens bästa tips

  • Gör en noggrann projektering och tänk igenom alla detaljer innan ni sätter igång. På så sätt kan ni undvika överraskningar längs vägen.
  • Anlita en ljuskonsult för belysningen – det ska gå att använda lekplatsen även under det mörka vinterhalvåret.
  • Låt barnen i föreningen vara med i processen och komma med förslag på vad som ska finnas på lekplatsen.
  • Utforma lekplatsen så att den passar för barn i olika åldrar, till exempel en sandlåda för de små och en plats där ungdomar kan åka skateboard.

Läs mer om vad föreningen bör tänka på här.

Av: Jessika Devert

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Säkerhet och trygghet i föreningen

    Begreppet trygghet står för olika saker för var och en och ett tryggt boende skapas på många olika sätt. Det är också mycket som påverkar hur boendemiljön upplevs. Styrelsen har dock ett ansvar för att skapa ett säkert boende i föreningen.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet