Reglerna för energideklaration har ändrats

Från och med den 1 januari 2019 används det så kallade primärenergitalet som mått på en byggnads energiprestanda istället för specifik energianvändning som tidigare användes. Det gäller både för nya byggnader och när energideklarationer upprättas.

Till skillnad från den specifika energianvändningen tar primärenergitalet även hänsyn till vilken energibärare som används och byggnadens geografiska placering. Dessutom beaktas den köpta energi som går åt för uppvärmning, varmvatten och fastighetsel.

I och med förändringen ska det bli lättare för fastighetsägare och köpare att jämföra olika byggnaders möjlighet att hushålla med energin.

Bostadsrätterna ställer sig dock kritisk till systemet med energideklarationer. Det kostar mycket, leder inte till minskad energianvändning och det blir heller inte lättare att jämföra byggnader.

Boverket har tagit fram en ny digital handbok om energideklaration. Den vänder sig i första hand till de som äger eller ska sälja eller köpa en byggnad. I den och på boverket.se kan ni läsa mer om de ändrade reglerna.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet