Experten:

Viktigt att åtgärda brister i gamla hissar

Ett fåtal, men allvarliga, olyckor har inträffat i äldre hissar. Regeringen tillsatte därför en utredning och har nu även beslutat om nya krav på äldre hissar för att minska olycksriskerna. För den bostadsrättsförening som har en sådan hiss innebär de nya reglerna att vissa åtgärder kommer att behöva utföras.

Äldre hissar som har en kombination av en schaktdörr till våningsplanet och en korgdörr eller korggrind till hisskorgen, kan ha ett mellanrum mellan dessa dörrar som är så pass stort att ett litet barn kan fastna mellan dem. Under 2000-talet har det inträffat minst sex sådana olyckor med barn och så sent som i våras omkom en pojke i Göteborg i en hissolycka.

Boverket redovisade i februari förra året en utredning om åtgärder för att minska olycksriskerna i äldre hissar. Utredningen skickades på remiss och Bostadsrätterna var en av de organisationer som svarade.

– Vi tycker att det ska ställas höga krav på hissar, och att det är viktigt att säkerhetsbrister i äldre hissar åtgärdas. Ä Därför är det angeläget att fastighetsägare, som bostadsrättsföreningar, får mer och bättre information om hur de kan genomföra detta, säger Kenny Fredman, samhällspolitisk chef på Bostadsrätterna.

I september i år beslutade regeringen om nya krav på äldre hissar genom en förordningsändring som började gälla den 15 oktober. Ändringen innebär att hissar för persontransport i byggnader ska ha ett skydd mellan schaktdörren och korgdörren eller korggrinden om det finns risk att någon fastnar där.

– Av de åtgärder som togs upp i utredningen har man gått vidare med en av dem. För att komma till rätta med bristen kan föreningen till exempel montera en vertikal plåt i utrymmet mellan dörrarna, tillsammans med en fotocellist. Då uppfylls kravet, säger Kenny Fredman.

De nya reglerna om skydd mellan dörrarna berör totalt cirka 5 800 hissar och kravet ska vara uppfyllt senast den 1 oktober 2031.

– Trots att regeringen säger sig tycka att detta är angeläget behöver alltså inte skyddsåtgärderna vara på plats förrän om åtta år. Jag skulle ändå rekommendera en förening med den här typen av hiss att åtgärda den omgående, understryker Kenny Fredman.

Kenny Fredman
Samhällspolitisk chef

Relaterade artiklar

Se fler artiklar

Relaterade ämnen

  • Begreppet trygghet står för olika saker för var och en och ett tryggt boende skapas på många olika sätt. Det är också mycket som påverkar hur boendemiljön upplevs. Styrelsen har dock ett ansvar för att skapa ett säkert boende i föreningen.

Se alla ämnen

Relaterade kurser

  • Kurs

    Trygg miljö i föreningen

    Du ska efter kursen ha fått praktiska råd och konkreta tips på hur styrelsen kan arbeta med säkerhets- och trygghetsfrågor för att ge medlemmarna ett tryggt boende.

  • Kurs

    Föreningens ansvar för egenkontroll

    Det är viktigt att förstå vad ett egenkontrollsystem bör innehålla och hur det kan byggas upp. På kursen pratar vi om hur du kan skapa rutiner för att ha kontroll på fastigheten.

  • Kurs

    Ökad trygghet genom Grannsamverkan

    Grannsamverkan ökar tryggheten, minskar brottsligheten och fungerar lika bra, om inte bättre, i flerbostadshus som i villa. Fördelen med att driva Grannsamverkan i en bostadsrättsförening är att det redan finns en organisation och befintliga kontakter. Detta underlättar arbetet med att få i gång och upprätthålla grannsamverkan.

Se fler kurser