Elsäkerhetsverket återkallar laddbox från Easee

Efter en granskning har Elsäkerhetsverket beslutat återkalla laddboxen Easee Home och även Easee Charge. Något användningsförbud finns inte men tillverkaren Easee måste nu se till att sålda laddboxar blir säkra att använda.

Totalt sex av de vanligaste modellerna av laddboxar på marknaden har granskats av Elsäkerhetsverket i ett projekt. Granskningen har lett till ett beslut om försäljningsförbud.

Laddboxen som fått försäljningsförbud är Easee Home men även modellen Easee Charge omfattas av förbudet. Det finns cirka 100 000 installerade laddboxar av dessa modellerna i Sverige.

På frågan om laddboxarna kan användas för laddning trots försäljningsförbudet svarar Elsäkerhetsverket så här:

"Elsäkerhetsverkets granskning har inte visat att bristerna leder till omedelbar personskada eller sakskada, på ett sådant sätt att ett försäljningsförbud med återkallelse från konsument är motiverat. Det enkla svaret är ja, men att du gör det med viss vaksamhet fram tills att produkten åtgärdats. Innebörden av beslutet är att Easee ska vidta lämpliga åtgärder för att se till att laddboxarna blir säkra att använda."

Om er bostadsrättsförening har köpt och installerat något av dessa fabrikat på laddboxar, kontakta tillverkaren eller återförsäljaren.

Elsäkerhetsverkets webbplats kan ni läsa mer. Där finns även Vanliga frågor och svar som uppdateras kontinuerligt.

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Laddstolpar

    Allt fler skaffar elbil och behovet av laddstolpar ökar i samhället och därmed även i bostadsrättsföreningar. När laddstolpar kommer på tal kan styrelsen undersöka intresset, men sedan finns det många aspekter att ta hänsyn till och säkert även många frågor från medlemmarna.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet