Varför hör jag pipet från brandvarnaren två trappor bort?

Varför hör jag pipet från brandvarnaren två trappor bort? Det bullrar, skramlar, piper – men varifrån ljudet kommer är omöjligt att säga, för ljud förflyttar sig på oväntade vägar i stora hus. Men det finns nästan alltid en lösning.

Grannarna var i upplösningstillstånd. Ingen kunde få ordentlig nattsömn på grund av oväsendet nattetid. Och alla tyckte sig veta vem som stod bakom oljuden – men alla skyllde på olika grannar. Bostadsrättsföreningen vände sig till expertföretaget Akustikkonsulten, som skickade ut David Geiger, med 16 års erfarenhet av akustik i bostäder.

– Allt skrap och slammer kom från en hiss som behövde underhåll. Oljudet spred sig genom hela huset i form av vibrationer. Det lät som att ljudet kom från golvet, taket eller väggarna, källan var omöjlig att lokalisera med blotta örat, säger David Geiger.

Men hur kan ljud sprida sig så långt bort i en fastighet?

– Betonghus har generellt väldigt bra ljudkomfort jämfört med till exempel trähus. Men nackdelen är att svängningar i konstruktionen sprids långt – ibland flera trapphus bort. Om någon borrar i en vägg låter det oerhört mycket på andra sidan väggen. Och det låter inte särskilt mycket mindre tre lägenheter bort. Det beror på att det är låga inre förluster för ljudsvängningar i betong. Och när ljudet färdats 10–15 meter bort, låter det lika mycket från alla ytor. Tak, golv och väggar avstrålar alla ljudet.

Vad är de vanligaste källorna till störande konstruktionsljud i flerfamiljshus?

– Installationer som ventilationsaggregat, hissar, garageportar och pumpar i undercentraler. Sådant ger oftast ett konstant ljud som fortplantar sig i väggar och bjälklag. Stora akvarier med pumpar kan också ge ifrån sig ett riktigt irriterande ljud för de som bor under, över och bredvid.

Vad gör man om man blir galen av ett svårfångat bullrande?

– Det handlar om att först lokalisera oljudet och ta reda på vad som orsakar det. I de allra flesta fall går det att bota genom till exempel vibrationsdämpare eller att byta åldrad utrustning.

David tipsar: så skapar du en lugnare ljudbild hemma

”Den avskalade skandinaviska designen är inte positiv för ljudmiljön. Ett rum fyllt med möbler, soffor, kuddar, bokhyllor och tunga gardiner kommer ha en mer komfortabel ljudnivå än ett kalt rum.”

Av: Petra Olander

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Störningar

    I en bostadsrättsförening bor människor med många olikheter sinsemellan. Därför är det viktigt att både vara tillåtande och hänsynstagande som boende. Men vid störningar i juridisk mening måste styrelsen ta tag i problemet.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela 2024 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet