Förbättrad elektronik – på gott och ont

Att ha platt-tv och byta till led-lampor hemma minskar risken att det börjar brinna medan vanan att låta mobilen ständigt ligga på laddning i soffan i stället ökar den. Så här kan du se om ditt hus och förhindra brand.

I nästan var tionde bostadsbrand där någon dött startade branden i en elektronisk produkt som exempelvis en tv-apparat, dator eller vitvara. Att ha en platt-tv minskar risken för brand jämfört med att ha en gammal tjock-tv-apparat.

De har lägre effektuttag, byts oftare och det går inte att ställa levande ljus på dem. Att glödlampor ersätts av led-lampor i exempelvis adventsljusstaken ger också minskad risk för bränder, liksom att ersätta levande ljus med batteridrivna ljus.

Men att ständigt ha batteridrivna prylar på laddning i eluttagen ökar i stället risken för brand. Den ökade direktimporten av elektronik via näthandel är också ett problem, eftersom billig elektronik inte alltid uppfyller svensk standard.

Många USB-laddare klarar inte kraven på elsäkerhet. Batterierna i mobiltelefoner och surfplattor blir varma under laddning och i extrema fall kan de överhettas vilket kan leda till brand. Många människor använder också laddare som inte är anpassade till just den mobiltelefon eller surfplatta de har. Men bara för att laddningskabeln passar, betyder det inte att produkterna är säkra att använda med varandra.

Ladda helst mobiltelefonen eller surfplattan när du är hemma och vaken. Lägg produkten du laddar på hårt underlag, inte i sängen eller soffan, och ta bort föremål i närheten som kan börja brinna.

Bränder kan uppstå bakom kyl och frys genom att det samlas damm på kompressorer och kylslingor som täpper för luftcirkulationen. Det kan räcka med värmen från kompressorn för att dammet ska antändas.

Brand kan uppstå i diskmaskiner, torktumlare och tvättmaskiner av flera orsaker. Packa därför inte maskinerna för mycket och sätt inte på dem när du ska gå hemifrån. Luddet i filtret i torktumlaren kan också orsaka brand genom att det täpper för luftcirkulationen eller isolerar värmeelementet som då blir överhettat.

Påminn era medlemmar om detta:

 • Se till att ha fungerande brandvarnare.
 • Använd CE-märkta produkter och inte piratkopior av kända märken.
 • Ladda mobilen eller surfplattan på hårt underlag när du är hemma.
 • Dra ut kyl och frys då och då och dammsug på baksidan.
 • Packa inte disk- och tvättmaskin för mycket.
 • Rengör luddfiltret i torktumlaren regelbundet.
 • Installera spisvakt och rengör fläktfiltret regelbundet.

Fakta bostadsbränder

 • Årligen sker cirka 24 000 bränder i bostäder i Sverige. Räddningstjänsten larmas till 6 000 av dem.
 • Risken att dö till följd av brand har mer än halverats i Sverige de senaste 60 åren. Men mellan 80 och 90 människor dör ändå i bostadsbränder varje år. Omkring tre gånger så många skadas.
 • 47 procent av dödsbränderna orsakas av rökning, och drygt var tredje brand startar i köket.
 • Nästan 60 procent av de som dör i bostadsbränder är över 65 år.
 • De som bor ensamma, har låga inkomster och som inte arbetar är mest sårbara.
 • I 35 procent av dödsbränderna startar branden i lös inredning, exempelvis möbler och madrasser.
 • Knappt var tionde bostadsbrand med dödlig utgång orsakas av elprodukter som tv-apparater, datorer och vitvaror.

Källa: Forskningsprojektet ”Bränder i bostadsmiljö – Forskning för ett stärkt brandskydd” – ett samarbete mellan MSB och Brandforsk.

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

 • Brandskydd

  Föreningen är som fastighetsägare skyldig att arbeta med brandsäkerhetsfrågor. Ansvaret för brandskyddet delas enligt lagen om skydd mot olyckor mellan bostadsrättsföreningen och de boende.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet