Här uppstår flest bränder i hemmet

Spisen orsakar flest bränder i svenska hem. Medan antalet villabränder minskar ökar bränder i flerbostadshus. – Vi kan se att bränder i flerbostadshus ökat markant senaste åren, säger brandingenjör Lars Brodin på Brandskyddsföreningen.

Förra året ryckte räddningstjänsten ut på 6 750 bränder i svenska hem. Det innebär fler än 18 stycken per dag. Flest bränder sker i december och januari.

Till skillnad från gängse uppfattning är inte levande ljus den vanligaste brandorsaken. I stället toppas statistiken överlägset av bränder i kök som orsakas av en spisbrand; i 33 procent av fallen enligt Folksams statistik för 2014. Motsvarande siffra för levande ljus var bara 2,7 procent.

– Olja är en vanlig källa till spisbrand. Vid hög värme finns risken att oljan börjar brinna med öppen låga. Då är branden svårsläckt, säger Lars Brodin.

Vad beror ökningen av bränder i flerbostadshus på?

– En anledning är glömska. Allt fler äldre bor kvar i hemmiljö. Brandskyddsföreningen bedömer att ett av tio hushåll saknar fungerande brandvarnare.

Finns det något lagkrav om brandvarnare?

– Ja, i nybyggnation. Men det finns också ett allmänt råd från MSB att brandvarnare ska finnas i samtliga bostäder.

Dina bästa tips för att brandsäkra hemmet?

– Viktigast är att ha en brandvarnare hemma. Då blir du uppmärksammad i ett tidigt skede, och branden är fullt möjlig att släcka. För att göra det behöver du en handbrandsläckare, minst en sexkilos pulverbrandsläckare. Vi rekommenderar också att ha en brandfilt tillgänglig för att kunna släcka mindre bränder.

Av: Lars Öhman

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Brandskydd

    Föreningen är som fastighetsägare skyldig att arbeta med brandsäkerhetsfrågor. Ansvaret för brandskyddet delas enligt lagen om skydd mot olyckor mellan bostadsrättsföreningen och de boende.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet