Här uppstår flest bränder i hemmet

08 jan 2019 | Spisen orsakar flest bränder i svenska hem. Medan antalet villabränder minskar ökar bränder i flerbostadshus. – Vi kan se att bränder i flerbostadshus ökat markant senaste åren, säger brandingenjör Lars Brodin på Brandskyddsföreningen.

Förra året ryckte räddningstjänsten ut på 6 750 bränder i svenska hem. Det innebär fler än 18 stycken per dag. Flest bränder sker i december och januari.

Till skillnad från gängse uppfattning är inte levande ljus den vanligaste brandorsaken. I stället toppas statistiken överlägset av bränder i kök som orsakas av en spisbrand; i 33 procent av fallen enligt Folksams statistik för 2014. Motsvarande siffra för levande ljus var bara 2,7 procent.

– Olja är en vanlig källa till spisbrand. Vid hög värme finns risken att oljan börjar brinna med öppen låga. Då är branden svårsläckt, säger Lars Brodin.

Vad beror ökningen av bränder i flerbostadshus på?

– En anledning är glömska. Allt fler äldre bor kvar i hemmiljö. Brandskyddsföreningen bedömer att ett av tio hushåll saknar fungerande brandvarnare.

Finns det något lagkrav om brandvarnare?

– Ja, i nybyggnation. Men det finns också ett allmänt råd från MSB att brandvarnare ska finnas i samtliga bostäder.

Dina bästa tips för att brandsäkra hemmet?

– Viktigast är att ha en brandvarnare hemma. Då blir du uppmärksammad i ett tidigt skede, och branden är fullt möjlig att släcka. För att göra det behöver du en handbrandsläckare, minst en sexkilos pulverbrandsläckare. Vi rekommenderar också att ha en brandfilt tillgänglig för att kunna släcka mindre bränder.

Lars Öhman

Kommentarer

Hej, det bästa sättet att förebygga en spisbrand är en spisvakt. Det borde ni tipsa om! :-) I Norge är det lag på spisvakter av samma anledning: det brinner oftast på spisen även där. Den spisvakt jag har sätts även in i Sverige av ett antal hyresbostadsbolag vid nybygge. Funkar för alla användare och tillåter matlagning som vanligt.

Skriv en kommentar

Mer som detta