Viktigt att kalla till extrastämma på begäran
Oftast är det styrelsen som har anledning att kalla till en extra föreningsstämma. Men det måste även göras när revisorn eller 1/10 av medlemmarna begär det. Då finns en del att tänka på. Elin Viklund, juridisk rådgivare på Bostadsrätterna reder ut vad.

Bostadsrättsföreningens styrelse kan vilja kalla till en extrastämma, till exempel när ett ärende enligt stadgarna eller lagen kräver ett stämmobeslut. Det kan också handla om att styrelsen vill att alla medlemmar i föreningen ska vara med och fatta ett beslut som påverkar många av dem. Sedan finns något som kallas minoritetsskydd: när minst 1/10 av samtliga röstberättigade medlemmar* skriftligen, med motivering, begär det ska styrelsen kalla till en extra föreningsstämma.
– Då ska det handla om ett visst ärende och med det menas en fråga som stämman kan fatta beslut om, alltså inte för att bara få information från styrelsen med möjlighet att ställa frågor, säger Elin Viklund, styrelserådgivare i juridiska frågor på Bostadsrätterna.
Även revisorerna kan begära att styrelsen ska kalla till extrastämma. Begäran ska då vara skriftlig och där ska framgå ett tydligt ärende.
Vanligtvis ska kallelsen till en extrastämma skickas ut tidigast sex veckor före och senast två veckor före stämman – om det inte gäller stadgeändring då särskilda regler kan gälla. Om en begäran om extrastämma har kommit in från revisor eller medlemmar måste kallelsen till den extra föreningsstämman skickas ut inom två veckor från den dag då begäran kom in. Det innebär att stämman ska hållas inom åtta veckor från det att begäran gjordes.
– Det är viktigt att styrelsen gör det – och inom rätt tid. Annars kan revisorn eller medlemmarna vända sig till Bolagsverket som då kallar till extrastämman på föreningens bekostnad, framhåller Elin Viklund.
Kallelsen ska utformas och skickas enligt vad som står i stadgarna. Både obligatoriska punkter och tydlig information om de ärenden som ska tas upp på stämman ska finnas med.
Vad händer om några medlemmar drar tillbaka sin begäran om extrastämma?
– En dom i förvaltningsdomstolen visar att det är antalet medlemmar vid tidpunkten för kallelsen som avgör om det finns grund att kalla till extrastämma, inte då begäran gjordes. Så det kan innebära att medlemmarna inte längre utgörs av 1/10 ifall någon hoppar av, säger Elin Viklund.
* Vissa föreningar har en mindre andel angiven i sina stadgar

Styrelserådgivare, juridik