Experten:

Klokt att inte vara för snabb med att sänka avgifterna

Höjda räntor tillsammans med generellt ökade kostnader de senaste åren har gjort att många bostadsrättsföreningar behövt höja sina avgifter. Nu ser dock läget något ljusare ut. Hur ska föreningarna tänka inför budgetarbetet? Är det dags att sänka avgifterna igen? Bostadsrätternas Gunilla Litzull svarar.

Sedan november 2022 har Riksbankens styrränta konstant höjts med ökade räntekostnader för både bostadsrättsföreningar och deras medlemmar som följd. I maj i år kom första sänkningen på åtta år – då från 4 procent till 3,75. I augusti sänkte Riksbanken styrräntan med ytterligare 0,25 procentenheter och gav samtidigt hopp om ytterligare två eller tre sänkningar under kvarvarande tid av året. Samtidigt kan vi se en gynnsam utveckling i prisnivåerna för bland annat el och en nedgång eller åtminstone stabilisering i konjunkturen. Hur ska då styrelsen i bostadsrättsföreningen tänka inför budgetarbetet i höst? Är det läge att sänka de avgifter som en del föreningar höjde ganska rejält inför 2024?

– Bland de föreningar jag talar med i styrelserådgivningen finns de som tänker sänka sina månadsavgifter, men jag tycker inte att man ska vara för snabb med att göra det. Då är det bättre att amortera om det finns utrymme i kassan, säger Gunilla Litzull, ekonom och styrelserådgivare på Bostadsrätterna.

En del föreningar har i dessa tuffa tider stoppat sina amorteringar och även lagt visst underhåll på is.

– I budgetarbetet behöver styrelsen – som vanligt – ta en titt i underhållsplanen och se vilka åtgärder som står på tur. Särskilt om föreningen skjutit upp en del underhåll gäller det att ta höjd för det och höja avgifterna enligt plan, tillägger hon.

På de stämmor Gunilla Litzull deltagit i under våren upplever hon att medlemmarna fått bättre koll på föreningarnas ekonomi och har stor förståelse för att avgifter måste höjas.

– I stället ifrågasätter en del medlemmar varför styrelsen inte har amorterat mera. Vad gäller föreningar vars lån ska läggas om i höst råder hon att inte binda lånen på någon längre tid.

– Visst, föreningen får bättre koll och vet vilka ränteutgifter den har med bundna räntor, men att binda nu när räntorna är på väg ner skulle jag avvakta med, avslutar Gunilla Litzull.

Gunilla Litzull
Styrelserådgivare och ekonom

Relaterade artiklar

Se fler artiklar

Relaterade ämnen

  • När styrelsen tar fram en budget får den en helhetsbild av föreningens ekonomi och säkerställer på så sätt att rätt avgifter debiteras medlemmarna. Det finns dock inget formellt krav på att en budget ska tas fram.

Se alla ämnen

Relaterade kurser

  • Kurs

    Planera budgeten i tuffa tider

    Den här kursen ska ge dig en uppfattning om hur ni i styrelsen i dessa ekonomiskt tuffa tider gör en resultatbudget och en enkel likviditetsbedömning. Allt mynnar ut i ifall föreningens årsavgifter täcker föreningens kostnader – eller måste höjas.

  • Kurs

    Så funkar ekonomin

    Efter genomgången kurs ska du ha lärt dig hur föreningens ekonomi är uppbyggd och fungerar. Kursen ska även ha gett en bra bild av vad som är viktigt i föreningens årsredovisning.

Se fler kurser