Experten:

Få koll på kostnaderna – både på kort och lång sikt

De första månaderna på året är oftast de dyraste ur driftskostnadssynpunkt. Elpriset har också under vintern nått rekordnivåer och många siar om höjda räntenivåer. Men det finns ett och annat styrelsen kan göra för att hålla koll på kostnaderna.

Med vinterns högre kostnader för värme och el i färskt minne kanske ni i styrelsen har funderat på vad ni kan göra åt dem. Gunilla Litzull, ekonom och styrelserådgivare på Bostadsrätterna, ger här sina bästa tips.

– Jag brukar rekommendera styrelserna att i samband med budgetarbetet på hösten se över sina avtal, men många avtal ska faktiskt sägas upp vid halvårsskiftet. Därför är det en bra idé att på vårkanten gå igenom de avtal som gäller exempelvis ekonomisk och teknisk förvaltning, trapphusstädning med mera.

Styrelsen kanske inte alltid landar i att föreningen ska säga upp avtalen, framhåller Gunilla Litzull, men det är viktigt att se över vad som ingår i dem så att föreningen inte betalar för tjänster som aldrig utnyttjas. Om föreningen har kommersiella lokaler som hyrs ut bör även de avtalen kollas upp så att styrelsen vet när de måste sägas upp för att förhandla om hyran.

Elpriset sköt i höjden under vintern. Är elavtalet också något att se över?
– Historiskt sett har det ju varit fördelaktigt att ha ett rörligt pris, vilket många har, och det är ju svårt att göra något när priserna redan gått upp. Man vill ju inte byta till ett fast pris på en hög nivå, men om föreningen vill ha kontroll över den kostnaden framöver måste styrelsen bevaka och lägga om avtalet till fast pris när det är lägre under året, säger Gunilla Litzull.

När det gäller att reducera kostnaderna för värme, varmvatten och el krävs oftast mer långsiktig planering av energieffektiviserande åtgärder. Behöver föreningen till exempel planera för att isolera vinden eller byta fönster för att få ner värmekostnaderna? Att införa gemensam el i fastigheten eller mäta varmvatten och debitera både el och vatten separat kan spara pengar och även förändra beteendet bland medlemmarna.

Det råder också osäkerhet vad gäller räntenivåerna. Kan föreningen göra något åt sina lån?
– Ja, absolut. Styrelsen kan, tillsammans med sin förvaltare om den tjänsten ingår, se över om några delar av lånen kan bindas på exempelvis ett, två eller tre år medan andra fortsatt ligger rörligt. Att konkurrensutsätta sin bank är en annan idé, men att byta bank förutsätter nästan att föreningen flyttar alla lån – om det finns flera – och att lånens villkorsändringsdatum är förhållandevis nära i tid. Annars är nog inte den blivande banken så intresserad, avslutar Gunilla Litzull.

Gunilla Litzull
Styrelserådgivare och ekonom

Relaterade artiklar

Se fler artiklar

Relaterade ämnen

  • När styrelsen tar fram en budget får den en helhetsbild av föreningens ekonomi och säkerställer på så sätt att rätt avgifter debiteras medlemmarna. Det finns dock inget formellt krav på att en budget ska tas fram.

Se alla ämnen

Relaterade kurser

  • Kurs

    Planera budgeten i tuffa tider

    Den här kursen ska ge dig en uppfattning om hur ni i styrelsen i dessa ekonomiskt tuffa tider gör en resultatbudget och en enkel likviditetsbedömning. Allt mynnar ut i ifall föreningens årsavgifter täcker föreningens kostnader – eller måste höjas.

  • Kurs

    Så funkar ekonomin

    Efter genomgången kurs ska du ha lärt dig hur föreningens ekonomi är uppbyggd och fungerar. Kursen ska även ha gett en bra bild av vad som är viktigt i föreningens årsredovisning.

Se fler kurser