Viktigt att ha koll på föreningens lån
Hösten är här och hos många styrelser står ”Budget 2024” på mötesagendan. Att planera föreningens ekonomi är alltid viktigt men kanske än mer nu i dessa bistra ekonomiska tider. – Framför allt behöver styrelsen ha koll på ifall lån ska sättas om, säger Tove Rickemyr, styrelserådgivare på Bostadsrätterna.

Något formellt krav att styrelsen ska ta fram en budget finns inte, men den ger en helhetsbild av föreningens ekonomi och säkerställer att rätt avgifter tas ut av medlemmarna. Inte minst är det viktigt i tuffa perioder som många – dock inte alla – föreningar upplever nu.
– Det kan också vara inskrivet i stadgarna att föreningen ska ha en budget, så det behöver styrelsen kontrollera. Jag förespråkar till och med att ha en budget som sträcker sig flera år framåt, säger Tove Rickemyr, styrelserådgivare på Bostadsrätterna.
I budgetarbetet ingår att se över föreningens olika avtal, exempelvis för trapphusstädning, snöröjning och förvaltning, men även för värme, el och vatten. Även tomträttsavtalet om föreningen inte äger marken. Om föreningen har lokaler i fastigheten är det klokt att kontrollera om rätt hyra debiteras. Om inte, måste lokalhyresavtalen sägas upp för omförhandling.
– Men framför allt är det viktigt att ha koll på föreningens lån och i fall dessa ska sättas om. Om de har varit bundna till en låg ränta är det troligt att månadsavgifterna behöver höjas, säger Tove Rickemyr.
Med gällande ränteläge är rådet att inte binda lånen på någon längre tid. Som världsläget ser ut just nu är det svårt att sia – både om höjda och sänkta räntor samt kostnader för exempelvis el. Det som är planerat kan också behöva ändras. Vilka åtgärder, enligt underhållsplanen, måste till exempel utföras det kommande året?
– Om föreningen inte har en väldigt god ekonomi kan styrelsen behöva skjuta på underhåll som inte är överhängande, men självklart måste mer akut underhåll ändå göras för att det inte ska bli ännu dyrare i slutänden, framhåller Tove Rickemyr.
Vad händer om styrelsen ser att kostnaderna i budgeten inte hålls under året? Behöver budgeten justeras då?
– Nej, budgeten är ett rörligt verktyg och behöver inte ändras efter hand. Det kan ändå vara en god idé att göra en budgetuppföljning efter halvårsskiftet och dra slutsatser inför nästa år. Som läget är just nu är också vårt råd att följa med i världsutvecklingen och försöka förstå hur den kan påverka föreningen, avslutar Tove Rickemyr.

Styrelserådgivare och ekonom