Experten:

Tänk på det här som ny i styrelsen

Om du är ny i styrelsen håller du kanske den här styrelsetidningen i din hand, eller läser den digitalt, för första gången. Den kommer ut tio gånger per år och innehåller information som förhoppningsvis underlättar arbetet i styrelsen. Men vad behöver du då tänka på som ny? Här ger Bostadsrätternas styrelserådgivare Rikard Wahlstrand några råd och tips.

Se till att få en ordentlig introduktion i arbetet, till exempel genom ett separat möte med styrelseordföranden eller någon annan ledamot, råder Rikard Wahlstrand, jurist och styrelserådgivare på Bostadsrätterna.

Ni kan också avsätta tid på första mötet efter stämman där ”gamla” styrelseledamöter går igenom hur just din förening arbetar. Att dela upp arbetsuppgifterna mellan sig underlättar ofta styrelsearbetet, men tänk på att ledamöterna oavsett uppgifter i princip har lika stort ansvar. I ordförandens uppgifter ingår dock att kalla till och leda styrelsemötena samt öppna föreningsstämman.

– Sedan kan det vara lämpligt att ta en rundtur i husets utrymmen med någon annan i styrelsen och se var allt finns, även det som är ”bakom kulisserna”, sådant som en vanlig medlem inte får se. Det är ett bra sätt att lära känna fastigheten, säger Rikard Wahlstrand.

En viktig sak att tänka på är tystnadsplikten, att styrelsens ledamöter och suppleanter inte får berätta för andra vad som diskuteras inom styrelsen.

– Ledamöter får ibland veta sådant som kan skada föreningen och enskilda medlemmar om det sprids. Alltså gäller att alla i styrelsen ska vara försiktiga med information som de känner till. Detsamma gäller för revisorerna, framhåller Rikard Wahlstrand.

Det är förstås mycket att sätta sig in i som ny i styrelsen. På bostadsratterna.se finns mycket information och artiklar i olika ämnen att ta del av.

– Ett bra tips är förstås att utnyttja medlemskapet i Bostadsrätterna ordentligt. I vår styrelserådgivning kan vi svara på de flesta frågorna inom teknik, ekonomi, juridik och allt som är kopplat till bostadsrätt, menar Rikard Wahlstrand.

Och så till sist: Gå en utbildning! På vår webbplats finner du kurser i många olika ämnen som berör bostadsrättsföreningar. Även i höst har vi valt att hålla alla utbildningar digitalt. Läs mer om utbudet på sidan 7. All rådgivning och utbildning ingår i medlemsavgiften.

Rikard Wahlstrand
Styrelserådgivare och jurist

Relaterade artiklar

Se fler artiklar

Relaterade ämnen

  • För den som är invald i bostadsrättsföreningens styrelse finns en rad grundläggande begrepp som är värda att känna till. Vi ger dig här en introduktion i vad det innebär att sitta i en bostadsrättsförenings styrelse.

Se alla ämnen

Relaterade kurser

  • Kurs

    Inför fastighetsdeklarationen för hyreshus

    Du ska efter kursen ha fått praktiska råd och konkreta tips på hur deklarationen ska upprättas. Det gäller hyresnivåer, justering för säregna förhållanden m.m.

  • Kurs

    Upphandling av förvaltning

    Kursen handlar om att handla upp både teknisk och ekonomisk förvaltning. Under kursen går vi igenom vad ni ska tänka på om ni vill konkurrensutsätta er nuvarande tekniska eller ekonomiska förvaltare. Vi går också igenom vad bestämmelserna ABFF/AFF innebär och varför det bra att ha ett avtal baserat på dessa bestämmelser.

  • Kurs

    Stämmobeslut eller styrelsebeslut?

    Du får på kursen kunskaper för att kunna skilja på vilka frågor som styrelsen kan besluta om och vilka som ska beslutas av medlemmarna på en stämma. Kursen ska ge dig ett bättre grepp om vilka frågor styrelsen måste låta medlemmarna bestämma om. Vi går även igenom de regelverk som gäller och ger praktiska tips i medlemsrelaterade frågor.

  • Kurs

    Så funkar styrelsen

    Kursen tar ett samlat grepp om vad du som aktiv i styrelsen bör känna till om din roll och ditt ansvar. Den tydliggör ansvarsförhållanden och skapar förståelse för hur en förening fungerar.

  • Kurs

    Ökad trygghet genom Grannsamverkan

    Grannsamverkan ökar tryggheten, minskar brottsligheten och fungerar lika bra, om inte bättre, i flerbostadshus som i villa. Fördelen med att driva Grannsamverkan i en bostadsrättsförening är att det redan finns en organisation och befintliga kontakter. Detta underlättar arbetet med att få i gång och upprätthålla grannsamverkan.

Se fler kurser