Från tom lokal till nostalgilya

Vad får du om en övergiven kontorslokal paras med tre samlare av populärkultur? Jo, en trevligare boendemiljö och en nostalgitrip tillbaka till 80-talet.

”Vi samlar på vår barndom, eller anledningen till varför vi blev som vi blev”, säger Melker Becker som samlar på allt som väcker nostalgi. Anders Carlborg, i fåtöljen, är VHS-entusiast, medan Andreas Wennberg, i dörröppningen, är Star wars-samlare. Foto: Anders G Warne
”Vi samlar på vår barndom, eller anledningen till varför vi blev som vi blev”, säger Melker Becker som samlar på allt som väcker nostalgi. Anders Carlborg, i fåtöljen, är VHS-entusiast, medan Andreas Wennberg, i dörröppningen, är Star wars-samlare. Foto: Anders G Warne

Det är lite av ett förvandlingsnummer som har gjorts med kontorslokalen i Brf Sannadalsplatån i Gröndal i södra Stockholm. Tidigare stod den öde, men efter att tre samlare hyrt in sig är det numera en plats för drömmar. Melker Becker är del av trion och bor i föreningen.

– Jag gick förbi den när jag var nyinflyttad och undrade varför den stod  uthyrd
med persiennerna neddragna. Det kändes sömnigt och tråkigt så jag började fundera på om det gick att hitta på något roligt därinne för att förbättra boendemiljön i grannskapet, säger Melker Becker.

Tanken som dök upp var att göra något slags folkligt museum som kunde fungera både som ett tittskåp och ett ställe där folk kan gå in och kika. Det landade i att visa upp de tre vännernas populärkultursamlingar.

– Andreas Wennberg har en stor Star wars-samling och Anders Carlborg älskar film över allt annat. Han har starka minnen från videobutiker som han vill återskapa. Själv samlar jag lite på mycket, men grundpremissen är att vi samlar på vår barndom och tonår, från ungefär 1985 till 1995.

Och det funkar bra. Media har varit där, trion håller föreläsningar och har startat en populär filmklubb där de visar ”dålig” actionfilm på VHS från perioden. Melker Becker upplever också att det blivit ett lyft för föreningen.

– Kvittot på det är att jag ser att grannarna blir glada när det händer något där inne.

Verksamheten är helt ideell och görs främst för att göra Gröndal till en bättre stadsdel – samt att det är ”jättejättekul”.

– Jag önskar att fler föreningar skulle låta sådant här få finnas i lokaler som denna. Jag tror att det kan ge ett värde som vida överstiger att de byggs om till bostäder eller hyrs ut till kommersiella intressen, säger Melker Becker.

Av: Frida Henke

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Lokalhyresavtal

    Lokaler i fastigheten är en god inkomstkälla för föreningen. Men frågorna kring lokalhyresavtal kan vara komplicerade och rådet är därför att ta hjälp inför tecknandet.

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet