Stäng ute tjuven när du reser bort

Hemmaarbete och uteblivet resande gjorde att bostadsinbrotten minskade under pandemin. I takt med att restriktionerna lyfts ser den trenden ut att vända – men det finns flera enkla och effektiva sätt att minska inbrottsrisken.

Under pandemin har andelen anmälda bostadsinbrott minskat stadigt visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Gällande lägenhetsinbrott under 2021 minskade de exempelvis med fem procent i jämförelse med året innan. Men sedan restriktionerna lyfts ser inbrotten nu ut att öka.

– Vi kan redan nu se att det skett en förändring i statistiken. I mars ökade exempelvis andelen lägenhetsinbrott i jämförelse med samma period förra året, så det finns all anledning att vara lite extra försiktig i sommar när vi nu börjar resa igen, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Men det finns såklart en hel del förebyggande åtgärder du som bostadsrättshavare kan göra. En av de viktigaste enligt Lina Nilsson är att tänka på brevinkastet.

– Om du har brevlåda i dörren så är en säkerhetsbrevlåda en väldigt bra sak. Då går det inte att titta in för att se om någon är hemma samtidigt som det omöjliggör användandet av en så kallad låsslunga som kan låsa upp dörren inifrån, säger hon.

Om du bor på nedre botten är ett annat tips att se till att ha lås på fönstren och att hålla dem stängda.

– Det är mycket svårare att gå in över krossat glas än att bara öppna och kliva in. Ha också några lampor på timer så att det ser bebott ut, säger Lina Nilsson som också har ett sista medskick:

– Grannsamverkan fungerar, till och med bättre i flerbostadshus än i villaområden. Tala om för dina grannar att du åker bort så att de har koll.

Av: Frida Henke

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Fönster och dörrar

    I stadgarna kan en bostadsrättsförening reglera om det är medlemmen eller föreningen som ansvarar för lägenhetens fönster och ytterdörrar och därmed har kostnads- och underhållsansvaret. Om stadgarna inte anger något ligger det närmast att lägga faller ansvaret på föreningen.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under år 2023 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet