Stäng ute tjuven när du reser bort

Hemmaarbete och uteblivet resande gjorde att bostadsinbrotten minskade under pandemin. I takt med att restriktionerna lyfts ser den trenden ut att vända – men det finns flera enkla och effektiva sätt att minska inbrottsrisken.

Under pandemin har andelen anmälda bostadsinbrott minskat stadigt visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Gällande lägenhetsinbrott under 2021 minskade de exempelvis med fem procent i jämförelse med året innan. Men sedan restriktionerna lyfts ser inbrotten nu ut att öka.

– Vi kan redan nu se att det skett en förändring i statistiken. I mars ökade exempelvis andelen lägenhetsinbrott i jämförelse med samma period förra året, så det finns all anledning att vara lite extra försiktig i sommar när vi nu börjar resa igen, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Men det finns såklart en hel del förebyggande åtgärder du som bostadsrättshavare kan göra. En av de viktigaste enligt Lina Nilsson är att tänka på brevinkastet.

– Om du har brevlåda i dörren så är en säkerhetsbrevlåda en väldigt bra sak. Då går det inte att titta in för att se om någon är hemma samtidigt som det omöjliggör användandet av en så kallad låsslunga som kan låsa upp dörren inifrån, säger hon.

Om du bor på nedre botten är ett annat tips att se till att ha lås på fönstren och att hålla dem stängda.

– Det är mycket svårare att gå in över krossat glas än att bara öppna och kliva in. Ha också några lampor på timer så att det ser bebott ut, säger Lina Nilsson som också har ett sista medskick:

– Grannsamverkan fungerar, till och med bättre i flerbostadshus än i villaområden. Tala om för dina grannar att du åker bort så att de har koll.

Relaterade artiklar

Se fler artiklar

Relaterade ämnen

  • I stadgarna kan en bostadsrättsförening reglera om det är medlemmen eller föreningen som ansvarar för lägenhetens fönster och ytterdörrar och därmed har kostnads- och underhållsansvaret. Om stadgarna inte anger något ligger det närmast att lägga faller ansvaret på föreningen.

Se alla ämnen

Relaterade kurser

  • Kurs

    Ändringar och underhåll i bostadsrätt

    Vi kommer att ge en grundläggande insikt i vilka regler som nu gäller vid ändringar och ombyggnationer av bostadsrättshavares lägenheter, både för medlemmarna och för föreningen.

  • Kurs

    Fönster och ytterdörrar - vems ansvar?

    Du ska efter kursen ha kunskap om hur föreningen kan genomföra ett byte av dörrar och fönster. Viktigt också är att veta om det är medlem eller förening som stå för underhåll och reparationer. Allt beror på hur stadgarna är formulerade!

Se fler kurser