Spackla på rätt sätt

Slarva inte med spacklingen innan du ska måla eller tapetsera, det är helt avgörande för slutresultatet. Men välj rätt spackel – det finns många varianter att välja på beroende på vad och var det ska spacklas. Här är expertens tips!

Snåla inte med spacklet.

– Det är det absolut vanligaste misstaget, säger Henrik Edin, målare i Säffle som driver tipssajten www.henkesmålartips.se.

Själv har han en mycket varm relation till det som är många hemmafixares akilleshäl.

– Jag älskar att spackla. Att få en vägg att gå från trasig och hålig till slät och hel är fantastiskt. Utmaningen är att få väggen så slät att den knappt behöver slipas.

Men för lekmän är slipningen inget som kan bortses. För att välja rätt spackel finns några tumregler, enligt Henrik Edin:

Vanligt sandspackel funkar bra till gamla tapetskarvar, skadade väggar, nya gipsskivor och träfiberskiva.

– Satsa på ett medelgrängat/medelgraderat sandspackel – det brukar vara ljusgrått. Men är det mycket ojämnheter kan du göra en grund med grovspackel först. Ska du sedan måla väggen – lägg ett finspackel ovanpå och slipa med ett 180-sandpapper.

När du ska spackla på snickerier eller möbler behöver du först se till att de är grundmålade.

– Sedan använder du snickerispackel som är mer elastiskt än sandspackel. Ska du inte måla så satsa på plastiskt trä som är ett träfärgat spackel.

För våtutrymmen finns våtrumsspackel:

– Det är oftast grönt eller blått till färgen och innehåller ämnen som bland annat motverkar mögelpåverkan. Fuska aldrig i våtutrymmen!

Och tricket för att lyckas stavas tålamod, menar Henrik Edin.

– Spackling är ett hantverk. Och köp inte för billigt spackel – de har dåligt bindemedel och fyllnadsmedel som gör det tufft att slipa. Lägg lite pengar på ett finare spackel så tjänar du tid och resultatet blir bättre.

Tre vanliga nybörjarfel vid spackling

1. För lite spackel.

Många köper en spackeltub och tror att det ska räcka. Men det behövs mer för att få en vägg slät och fin. Satsa på ungefär 10 kg spackel till tapetskarvar i ett vardagsrum på 20 kvadrat. För dig som satt upp nya gipsskivor behövs kanske dubbla mängden.

2. För grovt sandpapper.

60- och 40-korn är alldeles för grovt. Satsa på ett finare sandpapper, typ 120, och slipa försiktigt, annars är du snart tillbaka på ruta ett igen.

3. För ivrig.

Ibland behöver du spackla flera gånger för ett jämnt resultat. Acceptera situationen och var noga med att låta spacklet torka mellan gångerna.

Henrik om...

Vanligt träspackel vs kemiskt trä

Kemiskt träspackel är ett tvåkomponentsspackel som kan vara bra för att fylla stora hål i träkonstruktioner. Bygg upp med det och lägg sedan ett vanligt spackel över.

Glasfiberremsa vs pappersremsa

Gips- och spånskivor ”rör sig” med temperaturväxlingarna och för att dina skarvar inte ska spricka förstärker du med skarvremsor. Hemma kan du använda glasfiberremsa, men professionella målare föredrar pappersremsor.

Bästa verktygen

För tapetskarvar krävs minst 20 eller 25 cm spackelblad, för att du ska få till en bra skarvspackling. Ledbar slipkloss ger rätt arbetsställning och gör att du kan röra slipytan med jämnt tryck över hela väggen.

Av: Petra Olander

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

  • Ombyggnation i lägenhet

    En bostadsrättshavare har ganska stor rätt att göra förändringar i sin lägenhet eftersom medlemmen har underhållsskyldigheten för lägenhetens inre. Vissa åtgärder i lägenheten kräver styrelsens tillstånd och från den 1 januari 2023 har reglerna i viss mån ändrats.

Relaterade kurser

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet