Ökat bekymmer med byggsäckar på stan
Problemen med byggsäckar som blockerar trottoarer och cykelvägar ökar. Bara i Stockholm får staden in en ny anmälan varannan timme. Dygnet runt, året runt.

Malinda Flodman, pressansvarig på Stockholms stads trafikkontor, beskriver säckproblemet som stort.
– Det gäller särskilt i innerstaden. Jag tycker att människor borde begripa att man är skyldig att ta hand om sitt eget skräp och inte bara kan ställa ut det på gatan. Många av säckarna är fulla av avfall från renoveringar av lägenheter, inte minst bostadsrätter.
– Förutom att säckarna gör det svårt för många att sig fram säkert, hamnar emellanåt även hushållssopor och matrester i dem vilket drar till sig råttor och andra skadedjur. Dessutom blir det svårare att städa och snöröja gator och trottoarer när det står stora byggsäckar där.
För att temporärt få ställa en byggsäck på allmän mark krävs det i de flesta svenska kommuner tillstånd av polisen.
– Det är dock få som söker, framför allt när det gäller avfall från renovering av enskilda lägenheter eller liknande, säger Malinda Flodman.
Många av säckarna är fulla av avfall från renoveringar av lägenheter, inte minst bostadsrätter.
Under de senaste fem åren har det i Sverige lämnats in 627 anmälningar till polisen gällande placering av en eller flera byggsäckar på allmän plats. Det är i genomsnitt cirka två i veckan och långt ifrån det verkliga antalet. Malinda Flodman berättar att Stockholms stad brukar uppmana dem som felaktigt ställt ut avfallssäckar att omedelbart ta bort dem.
– Ofta är det svårt att veta vems säckarna är. Vi brukar efter en tid fästa lappar på säckarna med uppmaningen att de ska tas bort.
Hjälper det?
– Det är inte jätteframgångsrikt. Till slut får vi själva köra bort dem.
Vart?
– Till en återvinningscentral där avfallet sorteras innan det hanteras vidare.
Henrik Gustafsson är affärsområdeschef på avfallsentreprenören Sortera som är en av de största aktörerna i branschen och bland annat äger Big Bag. Han säger att företaget inte är ansvarigt för felaktigt uppställda byggavfallssäckar.
– Våra säckar kan antingen köpas direkt av oss eller i bygghandeln. Men det är inte vi som ställer ut dem. Däremot kan man beställa hämtning av oss. Vi tar då hand om och sorterar innehållet.
Vad händer med det?
– En del går till förbränning, annat till återvinning och en mindre del till deponi. Att ta hand om avfallet är vår affärsidé, att bara sälja säckar klarar vi oss inte på.
– Det som framför allt ställer till med problem på trottoarer och liknande är de herrelösa säckarna, alltså att någon har fyllt en avfallssäck och sedan bara ställt ut den.
Vad bör man göra åt det?
– Enligt min erfarenhet sköter byggföretagen detta i allmänhet bra. Dessutom ökar lagkraven på dem när det gäller sortering av material och återrapportering, säger Henrik Gustafsson.
– Problemet är framför allt oseriösa hantverkare och privatpersoner.
Hur löser man det?
– Det vet jag inte, annat än att vi som privatpersoner bör bli bättre på att kräva att de som vi anlitar vid exempelvis lägenhetsrenoveringar tar hand om avfallet på ett korrekt sätt.
Enligt Sverker Andersson, markupplåtare vid stadsmiljöförvaltningen i Göteborgs stad, är
felaktigt uppställda byggavfallssäckar inte ett stort problem i Göteborg.
– Men det ökar. Vi har en bra dialog med såväl återvinningsföretagen som byggbolagen i de här frågorna. Det vi bävar för är den dag som det börjar dyka upp omärkta säckar i stor skala.
Vad bör man göra?
– Man skulle kanske kunna göra enskilda fastighetsägare ansvariga för vad som står uppställt nära deras fasader. En annan variant är att hämtning ingår vid köp av byggavfallssäckar.
Bostadsrätterna tipsar:
- Det behövs tillstånd av styrelsen för att ställa en avfallssäck eller liknande på bostadsrättsföreningens mark eller tomt.
- Av brandsäkerhetsskäl är det viktigt att inte placera säcken för nära en byggnad. Några meters avstånd är bra.
- Det behövs i allmänhet polistillstånd om du eller föreningen vill placera en säck på allmän plats, till exempel en trottoar.
- Byggavfall får inte lämnas i grovsoprum.
- Kom från början överens med hantverkare eller andra som du anlitar i samband med exempelvis en renovering att bortforsling av avfall ingår i uppdraget.