”Ett otroligt bekvämt sätt att använda bil”

Styrelseordföranden Stefan Säfdal och boende Per-Erik Bengtsson i Brf Lyckegården. Foto: Karin Wildheim
28 apr 2021 | För drygt ett år sedan var det dags att renovera parkeringsplatserna vid Brf Lyckegården i Mölndal. När de ändå var igång valde de att sätta in laddstolpar och hyra in en elbil som medlemmarna kan boka och använda via en enkel app.

Styrelsemedlemmarna i Lyckegården hade sedan tidigare fått frågan om det fanns möjlighet för dem med hybridbilar att kunna ladda någonstans på området och det fanns med i bakhuvudet när de planerade parkeringen. De vill gärna följa med i utvecklingen och att inte passa på när de ändå gjorde om parkeringen vore dumt. En enkät skickades ut bland medlemmarna och den var odelat positiv. Det var till och med några som sa att de skulle sälja sina egna bilar om det fanns en bilpool.

– Om det har blivit så vet jag inte, men den används regelbundet, även om vi skulle vilja få upp användandet ännu mer, säger Stefan Säfdal, styrelseordförande i Brf Lyckegården.

 Föreningens ekonomi är stabil och därför kändes det som en bra service för medlemmarna att kunna erbjuda en bilpool. Att det blev en elbil var naturligt med tanke på miljön.

– Det är klart att det är ett attraktivt försäljningsargument för de som vill bo här. Många unga som inte har råd med både bostadsrätt och bil tycker att det är smidigt, berättar Stefan Säfdal.

Eftersom föreningen ligger i Mölndal utanför Göteborg vände den sig till det kommunala energibolaget för att få hjälp med uppsättandet av laddstolpar och försörjning av el.

– Bolaget använder sig av hundra procent vindkraft i sina laddstolpar och kunde bidra med en helhetslösning vilket var smidigt, säger Stefan Säfdal.

När beslutet väl var taget var det ganska enkelt att få i gång poolen. De valde ett elbilsföretag från Stockholm och en bil som var stor nog att husera en stor familj och många matkassar för att så många som möjligt skulle vilja utnyttja den.

– Vi betalar en summa varje månad och uthyrningsföretaget bidrar med appen och står för däckbyte och service, säger Stefan Säfdal.

Per-Erik Bengtsson har tillsammans med sambo och två barn bott i Brf Lyckegården i ungefär tio år och var redan från början positiv till initiativet med en bilpool. Det fungerar till och med så bra att de valde att inte förnya leasingkontraktet på en ny bil när deras gamla gick ut.

– Det är ett otroligt bekvämt sätt att använda bil. Vi får planera bilanvändandet jämfört med att äga en egen bil, men det kom vi snabbt in i, berättar Per-Erik Bengtsson.

Familjen använder bilen flera gånger i veckan när de storhandlar och vid utflykter, men i olika grad under året och därför blir också en bilpool mer ekonomiskt.

– Vi använder bil betydligt mer under vår och sommar jämfört med höst och vinter. Därför lägger vi mindre pengar på bilåkande nu jämfört med tidigare. En annan av fördelarna med bilpoolen är att den är nära, den finns på området och appen som bilen bokas i är lätt att använda, säger Per-Erik Bengtsson.

Jessika Devert

 

TIPS FRÅN BRF LYCKEGÅRDEN

  • Det finns många företag som hyr ut elbilar för poolverksamhet. Ta reda på vad som passar er förening.
  • Se till att det finns ett enkelt sätt att avsluta kontraktet med elbilsföretaget om det inte fungerar, om det inte är så många som använder bilen till exempel.

BRF LYCKEGÅRDEN

Ligger: Mölndal utanför Göteborg.

Antal hushåll: 122.

Lägenheter: Mestadels tvåor och treor.

Storlek: Två byggnader med tre till fyra våningar.

Bildad: 2010. Husen

 

Läs mer om delningsekonomi och om hur Brf Vågmästaren lyckats. Få här också råd för en konfliktfri delningsekonomi i föreningen.

Skriv en kommentar

Mer som detta