”Vi har en långsiktig plan för att bli hållbara”

I Brf Vågmästaren delar de boende på verktyg, meckarverkstad, motionslokal och mycket mer. Resultatet? Lägre kostnader, mer hållbarhet – och större gemenskap.

Bild: ”Vi har en långsiktig plan för att bli hållbara”, säger Brf Vågmästarens styrelseordföranden Robert Greve som står tillsammans med boende Bengt Nilsson i föreningens gemensamma cykelverkstad. Foto: Lars Jansson
”Vi har en långsiktig plan för att bli hållbara”, säger Brf Vågmästarens styrelseordföranden Robert Greve som står tillsammans med boende Bengt Nilsson i föreningens gemensamma cykelverkstad. Foto: Lars Jansson

I cykelverkstaden på Sockerbruksgatan 7 i Ängelholm står Bengt Nilsson och lagar en cykelpunka. Vädret utanför slaskar, så möjligheten att stå härinne är välkommen. I verkstaden finns allt han behöver, cykelupphängning, verktyg och en rejäl pump.

I Brf Vågmästaren delar de 196 boende på cykelverkstaden och verktygen. Här finns också två små meckarverkstäder med allt som kan behövas för att snickra ihop en hylla eller laga ett trasigt stolsben. Och trots att ingen behöver boka något av utrymmena försvinner det aldrig några grejer från lokalerna.

– Tvärtom, det tillkommer, säger Bengt Nilsson och skrattar. Han får medhåll av grannen Robert Greve, som tittat förbi verkstaden:

– Så fort vi öppnade verkstäderna dök det upp utrustning där, från boende som föredrog att ställa ner dem.

Samma sak hände när vi fixade ett motionsrum. Det bara rasslade till så stod cyklarna där, berättar Robert Greve, som är ordförande i föreningen sedan 21 år tillbaka.

För varför ska alla boende köpa egna, dyra grejer när de kan dela på dem? Delningstänket har spridit sig till fler områden: Föreningen har investerat i gemensamma odlingslådor, de anordnar studiecirklar, vinprovningar, canastaträffar och boulespel. De har också en trivsam samlingslokal där bland annat gemensamma tv-kvällar hålls när lokala hockeylaget Rögle spelar. Och på taket installeras i skrivande stund solceller som ska ge föreningen 135 000 kilowatt årligen.

– Vi har en långsiktig plan för att bli hållbara, förklarar Robert Greve.

Husen byggdes som en del av miljonprogrammen och år 2006 hade tiden hunnit ikapp dem. Föreningen hade då fjärrvärmekostnader på en miljon om året.

– Vi var en otrolig miljöbov, konstaterar han.

Föreningen beslutade sig för en totalrenovering med nya, vackrare och miljövänligare fasader, bättre isolering och dessutom större balkonger på cirka tio kvadratmeter. Tvivlarna tystnade snabbt, för på nolltid steg lägenheterna med en halv miljon i värde. För satsningarnas mål har alltid varit hållbarheten – både ekonomisk, miljömässig och social. Därav alla möjligheter att umgås i en förening där majoriteten av de boende är pensionärer.

– Vi vill inte att någon ska behöva sitta ensam i sin lägenhet, säger Jill Bengtsson, sekreterare i föreningen och ofta den som ordnar olika samkväm.

– Att lära känna varandra handlar om trygghet också. Om någon får problem med till exempel tv:n så mejlar de bara mig och jag vidarebefordrar det till de som är tekniska i huset. Oftast får jag svar inom fem minuter med ”jag fixar det!”.

Bengt Nilsson nickar och fyller i:

– Vart ska de annars vända sig? Det handlar om att fråga sig hur man själv vill ha det när man blir gammal och behöver hjälp.

År 2020 utsågs Brf Vågmästaren till vinnare i tävlingen Årets hållbarhetsförening inom Riksbyggen och kammade hem förstapriset om 30 000 kronor. Pengarna är redan öronmärkta för de första tolv elstolparna på parkeringsplatsen.

Både Robert Greve och Jill Bengtsson framhåller långsiktigheten som en viktig faktor i arbetet.

– Lyckan är att vi haft en kontinuitet i styret. Det tar inte ett eller två år att genomföra ett större projekt, det tar fyra–fem år. Och när det till slut blir så att människor känner varandra, är de också rädda om miljön, säger Robert Greve.

Om Brf Vågmästaren

Var: Sockerbruksgatan 7–9, Ängelholm.

Storlek: Två byggnader i åtta våningar med grönytor emellan.

Lägenheter: Mestadels tvåor och treor.

Antal boende: 196, fördelat på 144 lägenheter.

Bildad: 1973, då husen byggdes.

Vågmästarens tips - så lyckas ni

  • Satsa på kontinuitet i styrelsen så att långsiktiga satsningar kan göras och följas upp, som att bygga om lokaler. Att ha flera kompetenser i styrelsen är också gynnsamt.
  • Kolla intresset innan ni gör en förändring. Att någon/några brinner för en gemensam bastu betyder inte att fler vill ha en sådan.
  • Upplys. Redovisa öppet resultat av gemensamma satsningar för att främja miljö och ekonomi, till exempel genom lappar i trappan. Det skapar engagemang.

Läs mer

Läs mer om delningsekonomi här och om bilpool i Brf Lyckegården. Få här också råd för en konfliktfri delningsekonomi i föreningen.

Av: Petra Olander

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela 2024 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet