”Alla måste vara överens”

Alla som bott i en bostadsrättsförening vet att det kan förekomma bråk. Allt från luddet i torktumlaren till djupa slitningar i styrelsen. Kerstin Frykberg Andersson är styrelserådgivare på Bostadsrätterna och har flera råd att ge de föreningar som vill starta en konfliktfri delningsekonomi.

Bild från Brf Vågmästaren i Ängelholm. Foto: Lars Jonsson
Bild från Brf Vågmästaren i Ängelholm. Foto: Lars Jonsson

Kan delningsekonomiska initiativ vara en källa till konflikter?

– Det är klart att det kan vara det. Därför är det extra viktigt att beslutet tas på ett korrekt sätt. Om du har en idé ska den läggas som en motion eller proposition till stämman. Styrelsen ska inte bara börja med det, de måste höra om det finns ett intresse bland medlemmarna. Det kostar ju en slant att köpa in material eller göra om ett rum, säger Kerstin Frykberg Andersson.

Och sen då? När beslutet är taget och projektet genomförs, vad ska föreningen tänka på då?

– Det viktiga är att det finns ordningsregler för hur det ska gå till. Alla måste vara överens: ska det vara gratis eller ska det tas en liten peng för det? Ska någon i styrelsen hålla i det eller ska man lita på att folk lämnar tillbaka sakerna i gott skick? Det måste föreningen mejsla ut.

Det Kerstin Frykberg Andersson säger kan låta självklart – men det är viktigt. Oavsett hur besjälad en eller flera medlemmar är av bra, hållbara och ekonomiskt fördelaktiga idéer, är det viktigt att alla är med på tåget och att alla vet vad som gäller. Hon berättar om en ordförande i en förening som hörde av sig härom veckan. Hen hade köpt in en släpkärra, med tanken att medlemmarna skulle kunna använda den för att köra saker till miljöstationen.

– Men då hade vissa trott att personen köpt den åt sig själv för föreningens pengar och blivit jättearga. Och det är ju inte så lyckat. Förankring och tydlighet är väldigt viktigt, säger hon.

Alltså: demokratisk förankring och tydlig kommunikation. Är allt frid och fröjd då? Är det bara att ta föreningens nyligen inköpta lådcykel för att storhandla eller en av de nya elbilarna på en utflykt med familjen?

Nej, menar Kerstin Frykberg Andersson, det finns ytterligare en sak som måste tas med i beräkningen: försäkring. Det är inte alltid helt enkelt när det gäller saker som en förening köpt in och som används av medlemmarna.

– Inte bara för att försäkra sakerna ifall de går sönder eller försvinner, utan kanske framför allt om någon använder de här sakerna och skadar sig. Det är jätteviktigt att noggrant läsa vad som gäller i föreningens existerande försäkring. Eller ringa till försäkringsbolaget och fråga vad som ingår i den försäkring föreningen har.

Läs mer

Läs mer om delningsekonomi och om hur Brf Vågmästaren i Ängelholm har gjort för att lyckas, och om bilpool i Brf Lyckegården.

Av: Kalle Dixelius

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet