”Digitala lås vanligast om tio år”

Bild lås som öppnas med mobiltelefon.
20 nov 2018 | Snart kan det vara slut på borttappade nycklar och oro för att nycklar på vift ska användas vid inbrott. De elektroniska och digitala låsen med koder eller låsbrickor börjar bli vanliga även i flerfamiljshus.

Det var ett tag sedan digitaliseringen nådde låsbranschen och många har ganska länge haft kodlås eller låst upp med programmerbara brickor på jobbet. Trenden har också nått villor och radhus, men även bostadsrättsföreningar har börjat upptäcka fördelarna.

– Utvecklingen drivs framför allt av bekvämlighet, att slippa alla nyckelrutiner. Andra fördelar är möjligheten att läsa av i en logg när en dörr har öppnats och av vem. Eller att kunna ge en hantverkare en tidsbegränsad kod för att kunna komma in, säger Peter Raftell som är affärsområdeschef för Yale på Assa Abloy.

Även Victoria E Kiss Nylund, kommunikatör på branschorganisationen Sveriges lås- och säkerhetsleverantörers riksförbund, SLR ser den digitala trenden:

– Vi går definitivt åt det digitala hållet. Användandet av passersystem och porttelefoni växer i Sverige och andelen elektroniska och digitala lås ökar. Vi tror att elektroniska och digitala lås kommer att vara vanligare än mekaniska om tio år.

Om en bostadsrättsförening väljer ett gemensamt system blir det möjligt att boka tvättstugan digitalt och mycket annat.

– Smarta tjänster bygger ju på att vi enkelt kan släppa in folk. Det kan handla om matleveranser, städning, hemtjänst eller vård i hemmet för en åldrande befolkning, säger Peter Raftell.

En trend just nu är enligt Raftell att bygga på befintliga lås med ett motoriserat vred på insidan som kan styras digitalt. Låset kan öppnas utifrån med antingen nyckel eller en app. I framtiden tror han att vi kommer att byta lås betydligt oftare än i dag. Han jämför med mobiltelefoner som vi byter på grund av nya funktioner:

– I dag kanske vi byter lås efter 35 år. Jag tror att vi kommer att uppgradera betydligt oftare. Att läsa av fingeravtryck är bara början på utvecklingen. Funktioner som tidigare bara James Bond haft kommer finnas hos gemene man i morgon.

Victoria E Kiss Nylund på SLR betonar vikten av att investera i kvalitet och att på förhand verkligen sätta sig in hur accessystemen – som kan vara ganska komplicerade – fungerar. Inte minst om föreningen ska administrera det på egen hand:

– Det är viktigt att veta hur den digitala säkerhetslösningen fungerar. Tyvärr finns det billiga system som inte håller måttet. Det finns också många oseriösa aktörer på marknaden och även falska låssmeder är ett växande problem. För att vara på den säkra sidan ska man välja ett SLR-anslutet låsföretag.

Thomas Östberg

 

DET HÄR ÄR DIGITALA LÅS

  • Ett digitalt lås är ett elektroniskt lås utan nycklar.
  • Öppnas med bricka, kod eller app.
  • Finns sedan några år tillbaka även för villa- och lägenhetsdörr.
  • Säkerhet: ska vara lika säkert som ett mekaniskt lås ur inbrottshänseende.

TÄNK PÅ DET HÄR I BYTET TILL DIGITALT LÅS

  • Två val: Montera på befintligt lås eller köp ett helt nytt lås. Det senare ger tillgång till en rad inbyggda funktioner.
  • Många lås drivs av batterier och har inbyggt larm som talar om när det är dags att byta batteri.
  • Före köp: Kontrollera att låset är godkänt av Stöldskyddsföreningen och ditt försäkringsbolag.

Källor: Assa Abloy, Stöldskyddsföreningen och Trygg Hansa

Läs mer om vad som gäller vid borttappade nycklar här.

Skriv en kommentar

Mer som detta